Skip to main content

Egy budapesti evezős pálya sportágunk száz éves álma. Az első ezzel kapcsolatos ötlet még az első világháború előtti boldog béke időkben merült fel. Az akkori papírra vetett változatok az Újpesti Öböl meghosszabbításával, vagy az Óbudai Szigetbe vágva mutatják be a pályát, a hazai rendezésű 1920-as olimpiára elkészülve.

Egyetlen esetben sem jutott el azonban addig a terv, mint a napokban- a Dunai Evezős Központ tervezésére vonatkozó ajánlattételi felhívás ugyanis megjelent az uniós közbeszerzési értesítőben.

A felhívás többek között teljes körű engedélyes és kiviteli tervek készítésére valamint tervezői művezetésre vonatkozik, vagyis az első nagy első lépése a megvalósításnak. Az elképzelések egyszerre magas színvonalúak, környezet tudatosak és takarékosak, nem véletlenül nyerte el a terv a Nemzetközi Evezős Szövetség támogatását. Az egyik legnagyobb előnye, hogy a város szövetébe illeszkedik, kapcsolatot teremtve a környéken rekreációs lehetőséget kereső és találó sétáló, kerékpározó és kocogó hobby sportolók és az evezősök között, így lehetőséget teremtve, hogy tömegek ismerhessék meg újra sportágunkat. A tervezett pálya Budapest fejlődését is nagyban szolgálja, lehetőséget biztosítva a sétálható belvárosi Duna parttal való összekötésre.

A magyar evezés egy nemzetközi színvonalú infrastruktúrával, csodás természeti környezetben, egészen egyedi vízviszonyok mellett kaphatja meg a régóta hiányzó infrastruktúrális alapkövét. Mindamellett, hogy egy ilyen vízi sport komplexum nem pusztán az élsportot lenne képes kiszolgálni, hanem újra táptalajt jelenthetne a ’60 évekig virágzó evezős szabadidős sportnak is.

Egy emberként szurkolunk, hogy ez a nagy tervünk most valóra válhasson.