Skip to main content

Óriási küzdenitudásról adtak számot versenyzőink a mai döntőkben az U23 világbajnokságon, Racice-ben.

A magyarok számára Novák Mariann (Külker EK) – edzője: Búza József – könnyűsúlyú egypárevezősben nyitotta a sort. A rajtot követően remek versenyzéssel fej-fej mellett haladt a német és a belarusz lánnyal, az utolsó métereken mindent beleadott, hogy megelőzze a vezető pozícióját időközben elvesztő Hanna Bandarevich-et (BLR), és végül mindössze fél másodperccel lemaradva az ezüstéremről, harmadik helyen ért célba. 

 

Férfi könnyűsúlyú négypárevezősünk – Csepregi Gábor (DNHE), Rácz Róbert Bence (DNHE), Markgrúber Balázs(Csepel EK), Kondér Barna (Vác VEC), edzőjük Forró Dezső – következett: a döntő futamban a fiúk tavalyi eredményüket fél perccel megjavították ugyan, de az oroszokkal folytatott kiélezett versengésben mindössze 10 századmásodperccel alulmaradtak, ezzel a hatodik helyen végeztek.

 

Következő egységünk a müncheni felnőtt világkupán ötödik helyezést elérő kormányos nélküli kettes – Simon Béla és Juhász Adrián (Tisza EE), edzőjük Molnár Dezső – a tavalyi világbajnok görög csapat ellen vívott ádáz küzdelmet, ám sajnos idén sem találtak legyőzőre a magyarok személyében. A mieink által elért második helyezés óriási előrelépés a váltottevezős mezőnyben különösen, hogy egy másodpercre megközelítették a nyilvántartott világcsúcs időt ebben a számban.

 

 

 

A női kétpárevezős egység már azzal is meglepte a szakembereket, hogy beverekedte magát a döntőbe, majd döntőbeli szereplésével végképp kivívta az elismerést. Sáska Beáta (Esztergomi EHE) és Bende Zsófia (Mohácsi TE) – edzőjük Búza József –  az éremszerzés közelében evezett, ám a francia csapat az utolsó ötszáz méteren átrendezte a mezőnyt, a finisben a mienk az addig második helyen haladó osztrák csapattal „meccseltek” és mindössze fél másodperccel maradtak alul, végül az ötödik helyen értek célba.

 

 

 

Férfi könnyűsúlyú kormányos nélküli négyesben – Bartha Zoltán (Külker EK), Sándor Áron (DNHE), Veréb Dávid (Bajai SVSC), Dumitrás István (Szegedi VE), edzőújük: Bartos Nándor – rosszul kezdődött a világbajnokság: Forrai Dávid vakbélműtétje helyett Sándor Áronnak kellett őt helyettesíteni. Ám Áron hamar beilleszkedett a csapatba és bejutottak a döntőbe. Ma pedig az egyik legerősebb olimpiai számban, a hollandokkal folytatott küzdelem után ötödikek tudtak lenni.

 

 

 

Ficsor László szövetségi kapitány elégedett a versenyzők nyújtotta teljesítménnyel, különösen küzdeni tudásukat emelte ki. Az öt döntős helyezés, a két érem, egy B döntő első hely és a C döntős helyezés igen nagy eredmény a nehéz helyzetben készülő magyar evezős válogatottól, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy az 56 nevezett ország közül 34-nek – köztük a magyaroknak – jutott hely az A döntőkben.

 

 

 

Részletes eredmények a www.worldrowing.com oldalon