Skip to main content

A hazai evezős edzők és egyesületi vezetők nagy érdeklődése mellett rendezte a MESZ éves edzői továbbképzését november 17-18-án, Baján. A Bajai Vízisport Centrum ideális körülményeket biztosított a fórum számára.

A tartalmas program Kisfaludi Júlia előadásával kezdődött. A Magyar Evezős Szövetség gyűjteményének és Hagyományőrző bizottságának vezetője izgalmas prezentációt tartott sportágunk hazai múltjáról, a közelmúlt kiállításairól. Minden egyesületet biztatott, hogy helyi szinten is tárják fel az evezés történetét, korabeli tárgyakat, írásokat, emlékeket.

Az evezés történeti blokk legszínesebb eleme a háború előtt filmhíradók evezés témájú részleteinek lejátszása volt.

Dubecz József, a Semmelweis Egyetem TSK Testnevelés-elmélet és Pedagógia tanszékének docense lendületes előadást tartott a hosszútávú edzéstervezés szükségességéről, rejtelmeiről, buktatóiról. Kiemelte a rendszerelméleti komplexitás jelentőségét a tervezésben. A prezentációt egy nagyon aktív, interaktív blokk követte.

Lehmann László, a MOB Sportiskolai Program igazgatója az utánpótlás-nevelési rendszerek egyik fontos alrendszeréről, a sportiskolai programról tartott prezentációt. Minden egyesület tájékozódhatott a lehetőségekről, ami elsősorban a köznevelési típusú sportiskolákkal való kapcsolatok kialakításában rejlik.  36 sportágban sportági tanterv is rendelkezésre áll, köztük az evezés sportágban is.

A 2012. évi legjobb eredményt elérő válogatott egységek felkészüléséről részletes beszámolókat hallhattak a résztvevők. A sort Danó Károly (FEC) kezdte, aki az Ifjúsági Európa-bajnokságon és az Ifjúsági Világbajnokságon egyaránt negyedik helyezést elért férfi négypárevezősnek a felkészülését vezette. Lakatos Tamás mint az ifjúsági férfi párevezős szakág vezetője, a rábízott csapatokról, Rapcsák Károly a vb ezüstérmes Galambos Péter ez évi edzésmunkájáról, míg Dani Zsolt az olimpiai részvételt a luzerni pótkvalifikáción kiharcoló és a londoni olimpián 11. helyezést elérő férfi könnyűsúlyú kétpárevezőssel folytatott munkáról beszélt.

A válogatottak – felnőtt, U23 és ifjúsági – 2012. évi eredményeiről, a csapatok kialakításának hátteréről az idén szövetségi kapitányi feladatokat ellátó Székely Balázs és Ficsor László adott átfogó tájékoztatást.

Dr. Regényi Tamás, a MESZ elnöke, a sportág és a MOB stratégiai terveiről, a 2013. évi finanszírozási lehetőségekről, a MESZ elnökségének az elmúlt időszakban az evezés kiemelt sportági körbe kerüléséért folytatott küzdelméről tájékoztatta a jelenlevőket. A tény, miszerint az evezés is bekerült 16. sportágként a kiemelten támogatott sportágak körébe, elhangzását követően, természetesen a résztvevők érdeklődésére válaszolva, a szövetség jelenlegi pénzügyi állapotáról is gyors képet vázolt fel.

Szántó Éva az idén Limerickben megrendezett FISA edzői konferencia leglényegesebb elemeit elevenítette fel a hazai edzők részére, illetve tájékoztatott a FISA 2013. februári Rendkívüli Kongresszusa kapcsán felmerülő esetleges szabálymódosításokról.

Alföldi Zoltán, aki a Bajai Vízügy Spartacus SC edzője, az idén végzett általános pszichológia szakon, a verseny előtti szorongás kezelésének különböző módszereiről, és egy általa elvégzett kísérletről tartott prezentációt.

A fórum a hagyományoknak megfelelően az edzőbizottság megválasztásával zárult.

Az edzői fórum által az edzőbizottságba javasolt, megválasztott szakemberek:

Bartos Nándor, Búza József, Kiss László, Molnár Dezső, Molnár Zoltán, Rapcsák Károly és Szierer János

A bizottság helyben megtartott ülésén egyhangúlag Szierer Jánost választotta vezetőnek. A bizottság összetételét még a MESZ elnökségének is jóvá kell hagynia.

A színvonalas szakmai tartalom, az élénk viták mellett a jó hangulat is fontos szerepet játszott. A házigazda Bajai Spartacus Vízügyi Sport Club képviselői kitettek magukért, és vacsoraidőben Bartos Nándi által készített, ízletes bajai halászlével vendégelték meg a résztvevőket.

   

       

 

 
CsatolmányMéret
PDF icon Sportiskolai program21.99 MB
PDF icon Rapcsák Károly1.39 MB
PDF icon Hosszú távú edzéstervezés az evezés versenysport célú felkészítésében6.33 MB
PDF icon Edzoi konf 2012 Baja_Hagyományőrzés5.75 MB
PDF icon Dani Zsolt5.45 MB
PDF icon Baja forum 2012_Regényi Tamás1.82 MB
PDF icon Alföldi Zoltán450.87 KB
PDF icon 2012 Edzői Fórum_FISA Coaches Conf.2.11 MB