Skip to main content

 Győr, 2015. november 21-22.
 
   Az elmúlt hétvégén rendezte Győrött a Magyar Evezős Szövetség éves Edzői Fórumát, ahol majd teljes létszámával felvonult az egész magyar evezősedzői gárda. Igen színvonalas  előadásoknak lehettünk szem és fültanúi, akik az éppen aktuális kérdésekre adtak felvilágosítást, választ. Három nagy téma köréré rendeződtek az előadások, melyeknek tartalmai akár azonnal beépíthetőek lehetnek saját evezős kultúránkba.
   Az első nagy csoport a különböző nemzeteknél hogyan és milyen módon alakulnak az irányítási struktúrák, mind szövetségi mind pedig klubszinteken. Itt képet kaphatunk a finanszírozásról az utánpótlás megszervezéséről és a válogatás formáiról, rendszeréről. Az előadók, Európa több részéről érkeztek, így Bosnyák Andrea Cambridge-ből, aki a brit utánpótlásról, azok kiválasztásáról és versenyrendszeréről tartok igen érdekes előadást. Nagyon sok statisztikai adattal érkezett, ami összehasonlítási alapot nyújthat a mi általunk használt rendszerrel. Néhány gondolatot mondott felsőbb korosztály az elit munkájáról és életéről. Majd Martin Hasse folytatta a német klubok működési rendszerével amit a saját klubján való bemutatással érzékeltetett, ahol Ő vezető edzőként dolgozik, az RG. Wiking Berlinnél. Az előadása központi kérdése a klubélet és klubhűség volt, ami szorosan összefügg a financiális rendszerükkel. Ehhez a témához kapcsolódóan vasárnap délelőtt Carsten Hassing dán edző tartott előadást, Dánia, Kanada és Norvégia evezéséről, melyeknek vázolta működési rendszerét. Nagyon eltérő mind létszámban, mind területben és finanszírozásban a három ország, de minden esetre az általa kiemelt hibák mellett is lényegesen sikeresebb országokról beszélhetünk, mint Magyarország evezése. Ugyan Carsten jelenleg Ausztriában dolgozik, így kézen fekvő volt, hogy néhány példán keresztül beleláthattunk az osztrák működésbe is egy kicsit, a majd 2 órás előadásában.
 
   A második nagy témakör az evezés biomechanikájáról, az edzéselméletről illetve az azokhoz kapcsolódó élettani összefüggésekről szólt. Az evezés technikájáról igen érdekes tanácsokat, fejlesztéseket osztott meg velünk, Aram Lemmerer a Biorower Handelsagentur GmbH ügyvezetője. Előadása után láthatóan nagy érdeklődés mutatkozott az edző kollégák részéről, mivel hosszasan bombázták kérdéseikkel az előadót. Bár ezen nincs mit csodálkoznunk, mivel ez a terület az evezésben ahol a világ legjobban megosztott, hogy mely technika a leghatékonyabb. Egyebek között érezhetően ezt a témát is körbejárva tett javaslatokat Lemmerer Úr, alkatokra vonatkozóan. Az viszont biztos, hogy a gazdaságos hajóhatás való evezés bemutatása volt a fő célja. Őt követte az előadások sorában, Dr. Csende Zsolt, tanszékvezető egyetemi docens a Testnevelési Egyetemről. Ő nagyon sok élettani összefüggésre hívta fel az edzők figyelmét, mivel úgy látja, hogy a magyar evezős társadalom kevéssé használja ki azokat a legális módszereket, ahol igen nagy előnyhöz juthatnának a versenyzőink. Szót ejtett a legfontosabb hormonok működéséről, a gének kódoltságáról és az izomsejtek működéséről. Említést tett még a tudományos kutatások legújabb eredményeiről a téma kapcsán. Edzésalakításokra és edzésmódszertanra tett javaslatokat, melyet a nemzetközi élmezőny statisztikáján keresztül vezetett le számunkra.
 
   A harmadik nagy témakör a hazai helyzet vázolásáról, eredményeiről szólt, ahol elsőként a nagy plénum előtt bemutatásra került Eros Goretti Úr MESZ új szakmai vezetője. Ő elsősorban elmondta, hogy a magyar evezés jobbítása érdekében érkezett hazánkba és arra kérte a magyar edzői társadalmat, hogy működjenek együtt munkájában. Az Ő segítője Alföldi Zoltán a MESZ szakmai koordinátora ezek után megtartotta Goretti Úr szakmai programjának ismertetését. Ezt követően az ifjúsági eredményeinkről számolt be Danó Károly Ifjúsági Szövetségi Kapitány, aki összefoglalta a 2015. év kiemelkedő világ és nemzetközi versenyeinek sikereit és azok eredményeit. Őt követte Mácsik Miklós az idei év legeredményesebb utánpótlás edzője, aki beszámolt a Rió de Janeiroi VB 3. helyet szerző kettőpár evezős csapatának felkészüléséről, arról hogy mik segítették és mik gátolták a felkészülésüket. A csapat a Váci Evezős Klub csapata, Bácskai Máté és Ács Kristóf személyében. Még egy sikeredző volt a trióban, mégpedig Lőrincz Attila, aki a női ifi kettőpár edzője és ők is kimagasló eredményt el az Ifjúsági EB-n, mivel Gadányi Zoltána és Preil Vivien EB 3. helyet szereztek. Attila a felkészülési állomások ismertetése mellett, hosszasan kitért a mentális felkészültségre és a pszichológusi segítségre, ami az ősi latin közmondást idézi számomra, „Mens sana in corpre sano” az-az „Ép testben ép lélek”. Természetesen itt az utánpótlás sikeres edzői között említésre kerültek Fáth András, akinek a versenyzője Szegedi Tamása VB. 6., EB 4. helyet szerzett, illetve a Jeunesse Kupa győztes csapat edzője Alföldi Zoltán, az itt érmes helyezéseket elért csapatok edzői Dani Zsolt és Molnár Dezső. A sort az Utánpótlás Bizottság szakmai beszámolója zárta amit a UP Bizottság vezetője ifj. Nagy Gábor tartott meg.
 
    Az Edzői Fórumnak vannak mindenkori standart programjai, mint például az Edzőbizottság és Utánpótlás Bizottság megválasztása, illetve a legeredményesebb edzők jutalmazása. A bizottságok választásánál az aktívan működő edzők maguk közül választanak 7 főt az Edzőbizottságba és 3 főt Utánpótlás Bizottságba, majd ezt előterjesztik az elnökségnek jóváhagyásra. A jutalmazásokat az ESUA-nak köszönhetik az edzők, mivel az alapítvány finanszírozza és veszi a fáradságot a pontok kigyűjtésében és összegzéséhez. A díjakat, mint már hosszú éve az alapítvány Kuratóriumának Elnöke Pál Tibor adta át.
 
   Utoljára, de nem utolsó sorban szeretnénk a Győri Vízügy-Spartacus Evezős Klubnak megköszönni a helyszín biztosítását.
 
  Molnár Dezső