Skip to main content
Új elem a felkészülésben és a válogatási szisztémában: az Ifjúsági Olimpia. Parázs vita az országos bajnokság tervezett időpontja körül. Színvonalas előadások, őszinte probléma felvetés. 
Az evezős edzői fórum résztvevőit ködös, novemberi reggel fogadta Horányban, a Duna-parti Regatta hotelban.
A tartalmas szakmai program elsődleges célja a tanulás, az edzői kompetenciák fejlesztése volt. Dr. Szabó Tamás, a NUSI Utánpótlás-nevelési Igazgatóság igazgatója, a MOB alelnöke elsősorban a Héraklész program fejlődését mutatta be, valamint az Ifjúsági Olimpia kapcsán is a sportággal szemben megfogalmazott elvárásokat és lehetőségeket vázolta. Pignitzky Dorottya, a NUSI Utánpótlás-nevelési Igazgatóság osztályvezetője a Sport XXI programról adott tájékoztatást. A nápolyi, nemzetközi ifi edzői konferencián szerzett tapasztalatokat, az ott tanultakat foglalta össze Rockenbauer Gabriella. Az evezősök mindig igyekeznek tanulni más állóképességi és ciklikus sportágaktól, kiemelkedő szakembereiktől. Nem volt ez az idén sem másként. Ez alkalommal, a korcsolya sportág magyarországi viszonylatban igen csak jelentős fejlődést elért short track szakágának néhány módszerét ismerhették meg az evezős szakemberek, Bánhidi Ákos, erőnléti edző előadásán keresztül.
Cserháti László, az Edzők Etikai Kódex-éről tartott tájékoztatást. Dr. Fekete Tamás, a Vízirendészet Budapesti Örsparancsnokának részvételével lehetőség volt konzultációra a vízi közlekedés szabályairól, a hazai vizek használatának anomáliáiról.
Ficsor László, a válogatottak 2009. évi felkészüléséről és nemzetközi szerepléséről tartott beszámolójában ismertette a csapatkialakítások mikéntjét, a felkészülés fő vonalait, az elvárásokhoz képest elért eredményeket. Hangsúlyozta, hogy nemzetközi eredmények csak azoktól a versenyzőktől várhatók el, akiknek a teljesítménymutatóik a kívánt szint fölött vannak és a megfelelő mennyiségű edzésmunkát el is végzik. A válogatott csapatok kialakításánál persze számos további szempontot – technika, versenyzői kvalitások, stb. – is figyelembe kell venni.
Molnár Dezső, a legfényesebb érmet szerző csapat, az U23 vb-n ezüstérmes kormányos nélküli kettes (Tisza Evezős Egylet – Sport Iskola) felkészüléséről, az alkalmazott edzésmódszerekről, ezek arányáról, a vb szereplésig vezető útról tartott beszámolót.
Az ifjúsági korosztályban legjobb eredményt (ifi vb 8.) elérő, Gyimes Krisztina (Győri Vízügy Spartacus Evezős Klub) edzésprogramját mutatta be edzője, Halmainé Mészáros Éva.
 
Beszámoltak a fórumnak a patrónus programban résztvevő edzők, Bene László, mint patrónus, és a patronáltak, Saáryné Pető Tímea (Ferencvárosi Evezős Club), valamint Fiala József (Esztergomi Evezősök Hajós Egylete)az egész éves tevékenységről. Megfogalmazódott, hogy a program kínálta potenciált sokkal hatékonyabban kellene kihasználni.
 
Az evezős edzők éves továbbképzésén az első szakmai nap végén a hazai evezős élet néhány kulcsfontosságú eseménye illetve feladata körül bontakozott ki parázs vita a résztvevők között. A szándék egyértelműen megoldások megtalálása volt az eredményesség növelése, a hazai versenyrendszer működésének jobbítása érdekében. A jövő évi versenynaptár kialakítása, azon belül is az országos bajnokság időpontjának meghatározása váltotta ki a leghevesebb polémiát. A felsorakoztatott érvek tükrözték két fő stratégiai célunk látszólagos ütközését. A kérdés: melyik prioritás kerüljön előtérbe, a legidősebb utánpótlás korosztály világbajnokságán történő eredményes szereplés és az ennek alárendelt szakmai szempontok, avagy a hazai, elsősorban utánpótlás korú evezősök számára, az edzők leterheltségét, az egyéb mikrokörnyezeti kihívásokat is figyelembe vevő megfontolások? Vagyis, augusztus végén, az U23 és egyetemi világbajnokságot követően, vagy július második felében kerüljön sor az országos bajnokságra? A jelenlévő edzők többsége, a júliusi időpontot preferálja, bizonyos kompromisszumok beépítésével az U23 versenyzők vonatkozásában. Az edzők újra megfogalmazták jogos elvárásaikat a versenyek lebonyolításával kapcsolatban, és a fejlesztés érdekében számos előrevivő javaslat hangzott el.
 

A 2009. év utánpótlás-nevelő edzői, és utánpótlás-nevelő egyesülete díjak

2009. év utánpótlás edzője:
Mészáros Éva (Győri Vízügy SEK) – 188,5 ponttal
 
2009. év utánpótlás nevelő edzője:
Székely István (Győri Vízügy SEK) – 103 ponttal
 
2009. év utánpótlás egyesülete:
Győri Vízügy Spartacus Evezős Klug – 412,5 ponttal
 
A díjakat Dr. Szabó Tamás, a NUSI Utánpótlás-nevelési Igazgatóság igazgatója, a MOB alelnöke és Pál Tibor Az Evezőssport Utánpótlásáért Alapítvány kuratóriumának elnöke adták át.
 

Az új edzőbizottság összeállítására tett javaslatot az edzői fórum

Az edzői fórumon résztvevő aktív evezős edzők szavazása alapján az alábbi javaslatot teszik a Magyar Evezős Szövetség elnöksége felé az edzőbizottságának összeállítására:
Ficsor László
Molnár Dezső
Kiss László
Rapcsák Károly
Búza József
Dani Zsolt
Halmainé Mészáros Éva
Melis Antal
Pető Mercedes
 

A fórum javaslatának figyelembe vételével az elnökség bízza meg az edzőbizottság tagjait és vezetőjét.

CsatolmányMéret
PDF icon 2009EvUtanpotlasEdzoi.pdf169.13 KB