Skip to main content
2016. május 19. - 15:30

Edzői Életmű díjat kapott Kiss László

A Mesteredzői Díjakról, az Edzői Életmű Díjról, valamint Az év edzője és Az év szövetségi kapitánya címről döntött a Magyar Edzők Társasága.
Edzői életműdíjat kapott Kiss László edző, mely elismeréshez ez úton nagy szeretettel grartulálunk az egész evezős társadalom nevében!

Kiss László edző – akit az egész evezős társadalom „Fater”-nak becéz és tisztel – a moszkvai (1980) olimpián a magyar nyolcas tagjaként hetedik lett. A Ferencvárosban 1985-ben még versenyzett, de párhuzamosan már edzői feladatokkal is megbízták. Az elmúlt több, mint három évtizedben tanítványai számos sikert értek el, versenyzői gyakorlatilag 1997 óta rendre ott vannak a nemzetközi mezőnyökben. Előbb egy Vb-6. hely jött Kokas Gergely és Weller Ferenc jóvoltából a kétevezősök számában, majd 1999-ben Kokas Gergely könnyűsúlyú egypárban megszerezte a sportág első világbajnoki érmét, egy bronzot. 2001-től pedig Varga Tamás is az élvonalban csatázott. Előbb egypárban lett Vb-ötödik, majd összeült Hirling Zsolttal és 2003-ban Vb-hatodik helyig jutottak. Az athéni olimpián 5. helyen zártak, 2005-ben pedig Japánban megnyerték a könnyűsúlyú kétpárevezősök között a világbajnokságot. 2010-től a Győri Vízügy-Spartacus Evezős Klub vezető edzőjeként evezőstörténeti sikereket alkotott: 2013-ban a klub 136 éves fennállása alatt először nyerték meg a győriek a felnőtt nyolcast, ráadásul nem csak normál-, hanem könnyűsúlyban is. Egyidejűleg a serdülők és az ifjúságiak nyolcasainak versenyében is a Győr lett az első. 2014-ben az ifi nyolcas és a felnőtt könnyűsúlyú nyolcas aranyérme is Győrbe került, a normál súlyú nyolcasok mezőnyében pedig már két győri hajót indított. Ők az első és második helyet is elhozták! Ebben az évben megnyerték a szakosztályok pontversenyét is, amire korábban mindössze egyszer volt példa a klub életében.

 
Sikerei értékét növeli, hogy több, mint egy évtizede súlyos betegséggel küzd, ám ebből versenyzői csak a negyedévenkénti pár napos távolléteket vehetik észre, amikor vizsgálatokra kell mennie, egyébként a „vízen tölti életét”.
 
 fotó forrás:jochapress.hu