Skip to main content

Estébe nyúló, éves, rendes közgyűlést tartott csütörtök délután a Magyar Evezős Szövetség a Magyar Sport Házában. A főbb napirendi pontok között tisztújításra is sor került: a közelmúltban lemondott Dávid Imre után, az eddigi alelnök, dr. Mitnyan György került a következő négy évre az elnöki székbe. A megüresedett elnökségi tagságot a kétszeres világbajnok, olimpiai ötödik, Pető Tibor nyerte el. Dávid Imrének az örökös tiszteletbeli elnöki címet adományozták.

Dávid Imre a 117 éves Magyar Evezős Szövetség 13. elnökeként ’91. és 2010. között – mind között a leghosszabb ideig – vezette a sportágat. Az egykori nyolcszoros magyar bajnok, olimpiai és világbajnoki hetedik helyezett sportvezető érdemei közé tartozik többek közt a ’96-os veterán vb megrendezése, hogy sportága a NUPI utánpótlás-programjai közé került, és a szegedi pálya felújítása. Irányítása mellett 5 világbajnoki címet és két olimpián több döntős, pontszerző helyezést hoztak a magyar evezősök. Dávid Imre a második, aki az örökös tiszteletbeli elnök címet kapta. Jelenleg is a MOB Felügyelő Bizottságát vezeti.
Az elnöki posztra két jelölt volt, de a Külker EK képviseletében Mihály Tibor visszalépett Mitnyan javára. A jogász végzettségű Mitnyan György korábban majd’ három ciklust töltött a XII. kerület polgármestereként, alpolgármestereként; 1978-ban kezdett evezni az akkori FTC evezős szakosztályában, tagja volt az ifjúsági válogatottnak, könnyű súlyban országos bajnokságot nyert.

– A magyar evezés 14. elnökeként a sportág tradícióinak megőrzése mellett a megindult reformfolyamatok erősítését szeretném előtérbe helyezni. Az evezős szövetség elnöksége nagy súlyt helyezett az elmúlt években a stabil szakmai és pénzügyi háttér megteremtésére. A körülöttünk zajló – gyakran kaotikus – pénzügyi helyzet ellenére a szövetségünk új bázis megteremtésén – erzsébeti vízi bázis -, a klubok számának emelésén, a klubalapítási kedv erősítése mellett tört lándzsát. Reméljük, hogy a most elindított munkánk a 2016-os olimpiáig jelentős, eredményekben mérhető változásokhoz vezet majd. Bízom benne, hogy az evezős barátaink, új és régi támogatóink mellénk állnak és a sikert közösen fogjuk elérni – mondta megválasztását követően Mitnyan György.
 
– Az iskolák és egyesületek, valamint az egyetemek és a szövetség együttműködését kívánom szorgalmazni. Tevékenységemmel az utánpótlás-nevelési programokat és a szabadidősportot egyaránt támogatni szeretném – fogalmazott Pető Tibor.

A közgyűlés a Felügyelő Bizottság elnökének Dr. Regényi Tamást, tagnak Rockenbauer Gabriellát, Szalai Istvánt, Jenőfi Györgyöt és Bártfai Mártont választotta.

A közgyűlésen a 2010-es pénzügyi és szakmai terv mellett elfogadták a Tarján Tamás elnökségi tag által előterjesztett koncepciót, a 2016-ig szóló evezős fejlesztési stratégiát; az egyesületeknek kiosztották a 2009-es eredmények alapján járó díjakat, megemlékeztek a közelmúltban elhunytakról. Az elismerések között kiemelték a két váci edző, Ribári Katalin és Rapcsák Károly érdemeit, akik a Magyar Sport Napja alkalmából Jauernik Istvántól, az Önkormányzati Minisztérium államtitkárától és dr. Simóka Beáta sport szakállamtitkártól vehettek át elismerést. Az egyebek között Ott Zsuzsanna főtitkár az augusztus 13. és 15. között Szegeden megrendezésre kerülő, evezős egyetemi vb-ről tájékoztatott.

Budapest,2010. május 7.

Vasvári Ferenc