Skip to main content

A szezon második tengeri evezős versenyének a Velence Korzó adott otthont. A fiatal versenyzők megküzdöttek az oldalszéllel, a kánikulában pedig a szakág sajátossága jelentett felüdülést: vízben futással, és látványos vetődésekkel is járt a strand sprint. A versenyt a VVSI-vel, és a Pro Rekreatione közreműködésével szerveztük. Számos szponzor csatlakozott a kezdeményezéséhez. Legközelebb július másodikán Tatán, az Öreg-tavon sprintelünk a strandon!

Fotók: Szlovák Bence

A síkvízi evezés unokatestvére, a tengeri evezés extrém viszonyokra specializálódott, mivel a tengeri evezőshajók sajátos robosztus jellegük miatt rendkívül jól bírják a hullámos körülményeket.

Ez a speciális forma lehetőséget biztosít arra is, hogy a kezdők vagy hobbi sportolók nagyon rövid idő alatt elsajátítsák a mozgásformát.

A Beach Sprint futam a helyszín sajátosságaihoz igazodva a part közelében, a vízben kezdődött, ahol némi futást után kellett a két segítő által tartott hajóba minél gyorsabban beülni, majd szlalomozva végighaladni a 250 méteres pályán, végül a harmadik bóját megkerülve, egyenesen és a lehető leggyorsabban visszaeveznie a part közelébe. A célzónát elérve a versenyzőnek ki kellett ugrania a hajóból és a vízben gázolva megérintenie a célt jelképező oszlopot. 

 

Alapesetben a sprint a partról indul, majd 10-50 m futást követően lehet beülni a hajóba, és a vízi táv megtétele után a partra is kell visszafutni.

Korábban Mosonmagyaróvár volt a verseny sorozat első állomása, június 11-én a Velence Korzón több mint 150 tanuló, serdülő, felnőtt, illetve Masters versenyző állt rajthoz. Eredmények, jegyzőkönyv: itt.

A VVSI-ben egyre nagyobb keletje van a szakágnak, hétfőnként, szerdánként és péntekenként sok felnőtt, illetve gyerek pattan a tengeri egypárevezős hajókba. Az edzéseket 18 órától tartják az agárdi telephelyen.

A szombati versenyen hosszú távú versenyeket is rendeztek, csapathajókban. A kormányos négypárevezős egységeknek 3000 méteres kört kellett tenniük a tavon. A szervezők igazi buliversennyel, vízi kötélhúzással is készültek. 

A tengeri evezés népszerűsítése nem csak a Velencei-tavon folyik! Július másodikán, szombaton a Tatai-tavon rendezünk strand sprint versenyt a Tata-tóvárosi Vízisport Egylettel. Egyébként a Balaton-átevezést sokan már a tengeri evezős hajókkal teljesítik majd.

A XXV. Tatai Regatta és II. Beach Sprint Tengeri Evezősversenyre június 22-ig lehet nevezni. A versenyről további részletek itt.