Skip to main content

A MESZ elnökségében közel tíz éve tevékenykedő aktív Masters evezős, a posztjáról lemondó Pető Tibort váltotta az elnöki székben. A sportág kétszeres világbajnoka 2017 óta vezette a szövetséget. Az elnökválasztásra a MESZ éves rendes, egyben tisztújító közgyűlésén született döntés a Magyar Sport Házában. A jelölőbizottság a klubok megkérdezését követően a jelöltlistára egyedül Cseh Ottót javasolta elnöknek, akit végül egyhangú szavazáson választottak meg. Megbízatása 2024 szeptemberéig szól.

A jelenlévőket a Magyar Olimpiai Bizottság képviseletében Fábián László főtitkár köszöntötte, aki elmondta “fontos, hogy az evezés, mint tradicionális sportág újra elérhesse azokat a sikereket, amelyeket korábban magáénak tudhatott. Drukkolunk, és segítünk, hogy az evezősök ott legyenek a következő olimpiákon. A MOB elkészítette a következő tíz év versenysport stratégiáját, ami valamennyi olimpiai sportágat nagyító alá vette, próbáljuk közösen megtalálni a megfelelő utat a sikerekhez.”

A közgyűlésen részt vett Dr. Bényi Szabolcs, a Magyar Evezős Szövetség korábbi elnöke, a Budapesti Olimpiai Bizottság elnöke. Dr. Matusovits Andrea a MOB Orvosi Bizottságának elnöke, valamint Dr. Géczi Mariann az Emberi Erőforrások Minisztérium Sportért Felelős Államtitkárságának Sportszakmai és Utánpótlás-nevelési főosztályvezetője.

A közgyűlést Dávid Imre a Magyar Evezős Szövetség örökös tiszteletbeli elnöke vezette le.

Cseh Ottó több mint negyven évvel ezelőtt kezdett evezni, közel tíz éve tevékenykedik a Magyar Evezős Szövetség elnökségében. Aktív tagja a Masters közösségnek, a többi között részt vett a 2019-es hazai rendezésű Masters világbajnokságon. A civil életben a Masped Zrt., és a Budapesti Szabadkikötő vezérigazgatója, több társadalmi, és civil szervezet tagja.

„Rövid távú céljaim között szerepel, hogy minden téren tudjunk fejlődni, előre lépni. Úgy az igazolt versenyzők, mint az edzők létszámát tekintve, illetve húsz százalékkal szeretném növelni az evezős aktivitások számát” – hangsúlyozta. Kiemelte, nagy figyelmet fordít a megfelelő finanszírozásra, de nem csupán állami forrásokra számít, mert fontosnak tartja a szponzorációt is.

„A sportágban mindenekelőtt összefogásra van szükség, de ez esetünkben nem újdonság, nem szokatlan dolog, hiszen egy hajóban ülünk és egy irányba evezünk. Csupán a sarokpontokat kell jól kitalálnunk, amiket majd az utunk során kell megvalósítanunk” – mondta.

Cseh Ottó három lényeges pontot emelt ki: az utánpótlás-létesítmények fejlesztését, az egyetemi evezés további térnyerésének támogatását, valamint az olimpiai kvótaszerzést. Az új elnök még idén személyesen kívánja meglátogatni az összes hazai evezős klubot.

A leköszönő elnök, Pető Tibor elmondta, döntését két ok miatt hozta meg, amelyek viszont egy irányba mutatnak.

„Az egyik, hogy életemben egyre kevesebb lett a közélet és egyre több a magánélet. A másik érv pedig az volt, hogy a szövetségnek szakmai fronton annyira megsokasodtak a feladatai, azok annyira összetetté váltak, hogy az már sokkal aktívabb munkát kíván az apparátustól, így az elnöktől is. Én viszont nem éreztem magamban azt, hogy erre a feladatra megfelelő és elegendő időt, valamint energiát tudnék fordítani” – mondta.

Szívből gratulálunk Cseh Ottónak! Köszönjük Pető Tibor munkáját!

A megválasztott elnök megüresedett elnökségi helyére Balogh Ferencet választották a küldöttek. Munkájához sok sikert kívánunk!

A közgyűlésen megemlékeztek az előző közgyűlés óta elhunyt evezős-, és sporttársakról, versenybírókról, valamint köszöntötték a kerek születésnapot ünneplő örökfiatal egykori, és jelenlegi evezősöket, edzőket, és versenybírókat.