Skip to main content

Az Ifjúsági Európa-bajnokságok történetében sporttörténelminek tekinthető döntőbe jutását remek szerepléssel koronázta meg a magyar ifjúsági nyolcas, amely nagyon kemény fináléban az ötödik helyet harcolta ki.

A szakvezetés nem hiába várt kiemelkedő eredményt férfi nyolcasunktól, hiszen az utánpótlás program zászlóshajójaként egységünk tavaly a hatodik helyet szerezte meg az Ifjúsági világbajnokságon.
A vasárnapi Eb-döntő mezőnyének erősségéről mindent elmond, hogy az egységek tíz másodpercen belül értek célba. „Egészséges önbizalommal álltak rajthoz a fiúk és féltávnál még a harmadik helyen álltak” – hangsúlyozta Lőrincz Attila utánpótlás szövetségi kapitány. „Abban, hogy nem tudták megtartani a pozíciót az is közrejátszott, hogy a válogató óta csak hatszor eveztek együtt ebben az összetételben, az érettségi miatt nem volt ideális a felkészülésünk. Van még előrelépési lehetőség, a nálunk magasabban jegyzett Ukrajnát megelőztük, az előttünk végző horvátok pedig nagyon közel voltak, de a dobogós lengyel és orosz csapathoz képesti hátrányunkból is le lehet még faragni, az elsőséget megszerző világbajnok németek hozták a kötelezőt. Elmondható, hogy az elmúlt években tömörödött a mezőny és nemcsak a férfi nyolcasoknál”.
Az Ifjúsági Európa-bajnoki ötödik helyet szerző egység tagjai: Juhász Tamás, Király Miklós, Ujhelyi Mihály, Szabó Gábor, Rakonczai Péter, Koncsik Dominik, Pajor Krisztián, Szász Gergely, kormányos: Király Anna; edzőjük: Dani Zsolt.

Női kétpárevezősünk, azaz Galcsó Flóra és Elek Boróka a délelőtti elődöntőben a hatodik helyen zárt, így délután a B döntőben folytathatta. A lányok nagyot meccseltek: „szinte pattogtak az egységek között a helyezések” és nagyon szoros befutóval a negyedik helyen értek célba, azaz a tizenkilenc induló közül a tizedik helyen zárták az Ifjúsági Eb-t.

Férfi kétpárunk, Szilágyi Konrád és Szklenka Bence javított szombati teljesítményéhez képest és megnyerte a C döntőt Essenben, a 21 egységet számláló mezőnyben a 13. helyen zártak. Esetükben is nehezítette a felkészülést az érettségi, hiszen vizsgái miatt Bence csak később tudott kiutazni az Eb-re.

Női egypárevezősben Siska Bettina „megrázta magát” és gyakorlatilag rajt-cél győzelemmel megnyerte a B döntőt, azaz hetedikként végzett az Európa-bajnokságon.

A két fiatal kettes egységünk egyaránt a B döntőben állt vasárnap rajthoz, a fiúk (Varga Koppány, Dávidházy Zsolt) Litvániát és Észtországot megelőzve futottak célba, azaz a 10. helyen zárták első Ifi-Eb-jüket, a lányok pedig (Hegyes Barbara, Hegyes Zsófia) összesítésben a kilencedik helyen végeztek. Ennél is fontosabb, hogy mindkét ígéretes fiatal egység jelentős tapasztalatot szerzett az idősebb nemzetközi mezőnyben.

Női nyolcasunk ma is rajthoz állhatott, az előzetes hírekkel ellentétben a lemondás miatt helyosztónak vélt szombati futam után, vasárnap döntőt is rendeztek ebben a számban. A Sztoján Beatrix, Fehérvári Eszter, Mile Anna, Kas Natália Luca, Lász Kíra, Pilisy Zsanett, Stinner Kamilla, Daka Zsófia, kormányos: Pintér Dorina összetételű egység a hatodik helyen ért célba.

Szívből gratulálunk valamennyi versenyzőnek és edzőiknek!

A magyarok eredményei:
Férfi nyolcas – A döntő:
1. Németország 5:46.08
2. Lengyelország 5:48.38
3. Oroszország 5:48.39
4. Horvátország 5:53.42
5. MAGYARORSZÁG (Juhász Tamás, Király Miklós, Ujhelyi Mihály, Szabó Gábor, Rakonczai Péter, Koncsik Dominik, Pajor Krisztián, Szász Gergely, kormányos: Király Anna; edző: Dani Zsolt) 5:55.56
6. Ukrajna 5:56.17

Férfi kétpárevezős:
13. Szilágyi Konrád, Szklenka Bence (edző: Mácsik Miklós)

Férfi kettes:
10. Varga Koppány, Dávidházy Zsolt (edző: Ifj. Pergel László)

Női egypárevezős:
7. Siska Bettina (edző: Halmainé Mészáros Éva)

Női kétpárevezős:
10. Galcsó Flóra, Elek Boróka (edző: Ficsor László)

Női kettes:
9. Hegyes Barbara, Hegyes Zsófia (edző: Ifj. Pergel László)

Női nyolcas:
6. Sztoján Beatrix, Fehérvári Eszter, Mile Anna, Kas Natália Luca, László Kíra, Pilisy Zsanett, Stinner Kamilla, Daka Zsófia, kormányos: Pintér Dorina (edző: Pető Tímea)

Utánpótlás szövetségi kapitány: Lőrincz Attila

Teljes eredménylista itt:
https://www.erjch2019.com/en-entries-results