Skip to main content
2011. február 15. - 15:00

Bertényi Hanna emlékére

Bertényi Hanna – Bertényi Erika tollából

1977-ben érettségiztem Szobon és ott is eveztem, akkor már 6 éve. Abban az évben a Lengyelországi Skarzisko Kamienna volt az IBV házigazdája. Hannát ott ismertem meg, sokat segített a két szerény visszahúzódó szobi kislánynak, Siklaky Magdinak, és nekem. Büszke volt ránk, mert az akkori ifjúsági csapatból csak mi hoztunk érmet haza. Felnéztünk, és hallgattunk rá. Talán a névazonosság miatt, azt plántálta belém, hogy egy Bertényi nem adhatja fel, a dobogón kell állnia. Sikerült. Hanna, úgy gondolom, felismerte bennem a fiatalkori önmagát – aki szintén vidékről került fel Pestre – különben Buzgó Mócsingnak hívott, és segített nekem a vidéki lánynak, aki esetlenül mozgott a pesti „vadonban”. Anyáskodott velem, még a szüleimmel is megismerkedett, hogy igazán tudjon segíteni, hogy otthon érezzem magam az evezősök nagy családjában.

1979-ben a bledi világbajnokságon Hanna volt a felnőtt női szövetségi kapitány. Ott Bledben is gondja volt rám, talán a Vasas szív is benne volt ebben, hisz akkor már én is a Vasasban eveztem. Ez volt életem első felnőtt nemzetközi versenye, s még egy zabszem sem fért volna be oda, de Hanna buzdítása, szigorú de anyáskodó figyelme kísért minket végig a versenyen. Nagyon vágyta a mi sikerünket, de csak kisdöntősök lettünk Sugár Edittel dublóban.

1981-ben nagyon hiányzott a müncheni VB-ről, ahol büszkén ölelt volna át a 4. helyezésért, amit a négypár vezérevezőseként értem el, Ambrus Mariannal, Kosztolányi Kamillával és Gyimesi Valival. De gratulált telefonon levélben és személyesen is. Levelezésünk haláláig megmaradt több mint 30 éven át küldte Húsvétkor és Karácsonykor kedves szavait, amit így fejezett be: a régi szeretettel ölel, Hanna. 10 éve a Vasas 90 éves jubileumán még egymás mellett ültünk, 2011 márciusában, a 100 éves Centenáriumi ünnepségen már nem lesz ott velünk. Nagyon fog hiányozni, kedves csipkelődő humora. 2001-ben még a Magyar Olimpiai Bizottságot is megviccelte. Abban az évben volt az 1976-os Montreáli Olimpia 25 éves évfordulója a kongresszusi központban. Ő nem szerette az ilyen zajos eseményeket, ezért nekem szólt, menjek el helyette. Bertényit hívtak, te is az vagy, így stimmelni fog az ültető kártya, észre sem veszik a cserét. Elmentem. Jót mulattam magamban, hisz senki nem jött rá a turpisságra.

Hanna most nem tréfált, halál komolyan elment, nem zajosan, hanem csendben, ahogy mostanában élt. Hanna hiányozni fogsz a nagy családból! Üzenem: foglalj helyet magad mellett, ahogy én is foglalok egyet neked március 16-án a Folyondár utcai gálán. Most két ültető kártyát kérek egy névre, elviszem a képeidet, hogy lélekben ott legyél velünk. A régi szeretettel ölel: Berika.