Skip to main content

Három magyar egység fejezte be ma a versenyzést az amszterdami Világbajnokságon, további két egységünk pedig holnap délelőtt húz utoljára pályát az idei felnőtt világversenyen. A magyar csapat legjobb eredményét Matyasovszki Dániel érte el, aki 11. lett a könnyúsúlyú egypárevezősök között.

A péntek reggel a normál súlyú kétpárevezősök C/D középfutamával indult az amszterdami evezős pályán. A futamban Pétervári-Molnár Bendegúz és Papp Gergely révén voltunk érdekeltek, ahol egyébként a  a legfiatalabb egység a magyar hajó volt.  A BEE-s duó jól kezdett, hiszen az első 500 méter után a második helyen haladtak és ez 1000 méterhez érve sem változott. Ekkor viszont az addig ötödik helyen lapátoló spanyol egység tempót váltott, a mieink pedig nem tudtak velük menni, így visszaestek a negyedik helyre. Az erős hajrá ellenére, és annak ellenére, hogy egyéni csúcsot húzott a csapat, sajnos csak a 4. helyen értek be a célba, mindössze 0,15 másodperccel lemaradva a harmadik-, továbbjutást érő helytől. Ez azt jelenti, hogy a csapat szombat délelőtt a „D” döntőben fogja befejezni a versenyzést.

A Simon BélaJuhász Adrián páros pénteken a normál súlyú kormányos nélküli kettesek „C” döntőjében húzott. A Tisza EE sportolóinak az első 500 méter gyengébben sikerült, ekkor még csak a 4. helyen álltak, 1000 méterhez érve viszont már szorosan a 3. helyen eveztek, sőt szép lassan a vezetést is átvették az azeri csapattól, akik innentől kezdve nem a magyarokkal, hanem a kínaiakkal vívtak nagy csatát. Végül Béla és Adrián több mint 5 másodperces előnnyel ért be a célba az előbb említett azeri csapat előtt (akik két évvel ezelőtt még szerb színekben versenyeztek). A páros egyébként még nem evezett FISA által rendezett versenyen a mostaninál jobb időt, tehát a „C” döntőt egyéni rekorddal nyerték meg, és összesítésben a 13. helyen végeztek. (Edzőjük: Molnár Dezső)

Eredmény (C döntő): 1. HUN (6:23.57), 2. AZE (6:28.80), 3. CHN (6:29.25) 4. MEX (6:32.41) 5. GRE (6:36:91), 6. FIN (6:40.93)

A könnyűsúlyú kétpárevezős egységünk szintén pénteken fejezte be a versenyzést az amszterdami Világbajnokságon. Csepregi Gábor és Galambos Péter „C” döntőjében 5 egység állt rajthoz, miután az Új-Zélandi páros lemondta az indulást (mivel az Új-Zélandi könnyűsúlyú kormányos nélküli négyes egyik tagja egészségügyi okokból nem tud versenyezni az A/B középfutamban, így a kétpárevezős egyik tagja átült abba az egységbe, így nem tudtak rajthoz állni a „C” döntőben). A futam során a DNHE és a VVEC versenyzője az első 500 méter után a harmadik helyen lapátolt, de 1000 méterhez érve már visszaestek az 5. helyig. A futam jegyzőkönyve alapján látni lehet, hogy bár növelték a tempót, a hajó sebessége nem változott, így végül nem tudtak javítani az 5. helyükön. Ez azt jelenti, hogy a magyar egység összesítésben a 17. helyet szerezte meg. (Edzőjük: Rapcsák Károly)

Eredmény (C döntő): 1. CHN (6:18.48), 2. UKR (6.20.36), 3. CAN (6:21.70), 4. RUS (6:23.14), 5. HUN (6:25.55)

Péntek délután Matyasovszki Dániel a könnyűsúlyú egypárevezősök “B” döntőjében evezett. A szegedi fiú a táv elejétől kezdve az 5. helyen haladt, majd 1000 méterhez érve megpróbált újítani, és ennek köszönhetően erős harmadik 500 métert evezett, de helyezésén ezzel nem tudott változtatni. Végül tehát az 5. helyen ért be a célba, mindössze 0,71 mp-el lemaradva a negyedik-, angol sportolótól. Összesítésben tehát a 11. helyen fejezte be a versenyzést, így a magyar csapat legsikeresebb versenyzője lett. Ezen kívül elmondhatjuk azt is, hogy FISA által rendezett versenyen egészen idáig még nem sikerült 7 perc alatt teljesítenie a 2000 méteres távot, de ez most összejött, így Dániel is egyéni rekorddal fejezte be a megmérettetést. (Edzője: Szierer János)

Eredmény (B döntő): 1. CHN (6:49.92), 2. DEN (6:50.48), 3. SVK (6:55.34) 4. GBR (6:56.73) 5. HUN (6:57.44), 6. JPN (7:07.06)

 Az amszterdami Világbajnokság első „A” döntőit már csütörtökön megrendezték, amiben a para-evezősök voltak érdekeltek. Pénteken 16:00-tól ismét „A” döntőket láthattunk a Világbajnokságon, amelyekben az erős tolószélnek (is) köszönhetően több világrekord is megdőlt. A program a női normál súlyú kormányos nélküli négyesek nagy döntőjével indult, amiben az amerikai egység révén a magyar származású Francia Zsuzsanna is érintett volt. Az amerikai hajó végül a második helyen zárt, amely Zsuzsa nyilatkozata alapján csalódás az egységnek, hiszen az aranyéremért szálltak ma vízre. Elmondása szerint ez nem az ő napjuk volt, mindenesetre a Magyar Evezős Szövetség ezúton gratulál a sportolónőnek.

 

 Szombati magyar vonatkozású versenyprogram:

09:30 Normál súlyú kétpárevezős egység „D” döntő (Pétervári-Molnár Bendegúz – Papp Gergely)

09:51 Normál súlyú egypárevezős egység „D” döntő (Gyimes Krisztina)

 

Minden magyar versenyzőnek gratulálunk!

-SB-