Skip to main content

A csepeli Őszi Hosszútávú és Héraklész keretfeltöltő verseny után egy hetes összetartás kezdődött. A felnőtt, az U23-as, és ifjúsági keret Budapesten, a Kolonics-telepen, a serdülők Mosonmagyaróváron edzőtáboroztak. Újítás, hogy teljesítménydiagnosztikai felmérés, gyógytornász, és technikai elemző is segíti a felnőtt keret felkészülését.

Az október 22-i csepeli hosszútávú verseny révén a versenyzők aktuális állapotáról kapott képet a szakvezetés az október 30. és november 6. közötti összetartáson. Jó szerepléssel bárki kivívhatta a meghívót a válogatott keretbe. A felnőtt világbajnokságon indulók számára nem volt kötelező a részvétel.

„A felnőttek között speciális szabály volt, hogy aki normálsúlyú egypárevezősben győz, az bekerül a párizsi olimpiai keret előszobájába. Gerei Tamás, és Bertus Kitti kapta meg ezt a lehetőséget. Egyébként mindenki, aki jól teljesített a korosztályának megfelelően kapott meghívást a válogatottba” – tájékoztatott Lőrincz Attila felnőtt, és U23-as szövetségi kapitány.

A felkészülést több szakember is segíti, mint a kapitány külföldi tapasztalatai alapján mondja: „Az evezésben manapság ez az alap, persze az edző a kulcs, de most már teljesen általános gyakorlat, hogy egy csapat körül több szakember dolgozik, mert széles körű tudást igényel a felkészítés.”

„A felnőtt, olimpiai keret versenyképességének érdekében újításokat vezettünk be. A Testnevelési Egyetemen, a jelentős szaktekintély, Dr. Györe István vezetésével teljesítménydiagnosztikai felmérés zajlik. Az eredmények alapján versenyzőink személyre szabott edzésprogramot kapnak evezős ergométerre. A korábbi válogatott, Benda Orsolya révén gyógytornász is foglalkozik a kerettel. A számos olimpiai bajnokkal együttműködő Pozsonyi Zsolt személyében pedig erőnléti edző is segíti a felkészülést. Az osztrák Aram Lemmerer versenyzőink evezős technikáját elemezte, és interaktív videóelemzést tartott az edzőtáborban.”

„A felnőttek, az úgynevezett fiatal felnőttek, az U23-asok, az ifik, és a jobb serdülők Csepelen, a Kolonics-telepen vesznek részt válogatott összetartáson. Pétervári-Molnár Bendegúz egy későbbi időpontban vonul edzőtáborba, elsősorban a torinói hosszútávú versenyre, a Silver Skiff regattára készült.”

„Az U23-as keret, amely a 2028-as Los Angeles-i olimpiát veszi célba  fiatal felnőttekkel bővült ki. Ennek oka, hogy szeretnénk jobban fókuszálni az Universiadére, és az Egyetemi világbajnokságra. Reméljük, hogy ragyogóan eredményes egységeket tudunk indítani jövő nyáron mindkét versenyen. Célunk, hogy azok, akik az olimpiai kvalifikációs világbajnokságra még nem értek meg, legyenek minél eredményesebbek, és versenyképesebbek” – zárta mondandóját Lőrincz Attila.

Az egy hetes válogatott edzőtábor után folytatódnak a Testnevelési Egyetemen a teljesítménydiagnosztikai felmérések, a kerettagok pedig klubhelyszíni összetartásokon vesznek részt. Fontos állomás lesz a párizsi keretbe pályázók számára a decemberi 2000 méteres evezős ergométeres felmérés.

Az ifjúsági, és serdülő versenyzők teljesítményéről Pergel László, utánpótlás szövetségi kapitány tájékoztatta honlapunkat. 18 ifi evezős Csepelen, 20 serdülő versenyző Mosonamagyaróváron edzőtáborozott egy héten át.

„Az Őszi Hosszútávú verseny alól egyedül az Azerbajdzsánban versenyző, és egypárevezősben győzedelmeskedő Csizmadia Ádám felmentést kapott. Csepelen Szigeti Ferenc első, Kunstár Simon második lett egypárban, a Pálmai-Kalmár páros nyert ifi kettesben – egyébként előtte felnőtt szkiffben is húztak egy pályát – a mögöttük dobogón végző győri, és szegedi kettes is meghívót kapott a keretbe. Vannak új arcok, a 2006-os születésűek, akik utolsó éves serdülők, például Rigó Barnabás. A Kunstár-Pálmai-Kalmár-Csizmadia ifi négyes ebben az egy hétben elsősorban Szolnokon készült Molnár Dezső vezetésével. Velük Csepelen nyolcast is próbáltunk.”

„A hosszútávú versenyen Pádár Luca azt hozta, amit elvártunk tőle. Duplázott: az ifjúsági, és a felnőtt mezőnyben is elindult. A felnőttek között nagyon jó időt ment, az ifik között nem tudott nyerni, ez betudható annak, hogy egy órán belül húzta a két pályát. Az ifiknél Rádai Bianka győzelme nagyon kellemes meglepetés, az Arrabona Evezős Klub versenyzője jövőre még csak a serdülő korcsoportba kerül. Még csak a tanuló korosztályban van, felkínáltuk neki a választási lehetőséget, hogy a serdülőkhöz, vagy az ifikhez csatlakozzon – utóbbit választotta. Magabiztosan szerepelt a Bencsics Hella-Füz Boglárka győri kettes, Skobrák Borbála, és Elekes Zsófia a javaslatomra kapott meghívást. Összességben elmondható, hogy a női vonalon bőven lesz mit fejleszteni. Az edzőtáborban jellemzően csapatpróbák zajlottak.”

A serdülők Mosonmagyaróváron Sehr Miklós, és Puruczki Ferenc vezetésével edzőtáboroztak. „Ebben a korosztályban nem született kiemelkedő eredmény a hosszútávú versenyen. Az első tíz-tíz helyezett kapott meghívást. Hárman-hárman nem vállalták, így a soron következők kaptak lehetőséget” – zárta értékelését Pergel László.