Skip to main content

A Luzernben zajló Végső Olimpiai Kvalifikációs Regattán egypárevezősben Pétervári-Molnár Bendegúz előbb magabiztosan továbbjutott a negyeddöntőből, majd az elődöntőben – taktikusan a holnapi napra gondolva – visszafogottan versenyzett. Gadányi Zoltánának női egypárban sajnos nem sikerült a legjobb hat közé jutnia. A Juhász Adrián-Simon Béla kormányos nélküli kettes a legjobb tizenkettő között fejezte be szereplését.

Pétervári-Molnár Bendegúz kora délelőtt húzta mai első pályáját, a negyeddöntős futamot. Bendi sokáig a harmadik helyen haladt, majd a hajrá előtt az ausztrál McGuiness felzárkózott mellé. Evezősünk visszaverte vetélytársa támadását, és a román Chiruta, valamint a lengyel Plominski mögött a harmadik helyen ért célba.

Bendi sikerei mellett egy másik negyeddöntőre is figyelnünk kellett, mivel Luzernben az egypárevezős számokban nem csak az első két helyezett örülhet párizsi repülőjegynek! Kiosztanak plusz egy-egy kvótát, annak az országnak, amely az adott versenyszámban a legelőkelőbb helyen álló olyan nemzet, amelynek még nem sikerült kvalifikálnia az olimpiára a sportágban. 

A szlovén Zvegelj a második, a monacói Antognelli pazar hajrával jutott tovább a harmadik helyen a futamából. Az elődöntőre ők maradtak Bendi vetélytársai a “plusz” olimpiai kvótáért. Mindketten az első elődöntőbe kerültek, és egyikőjüknek sem sikerült a legjobb hat közé jutás.

Éppen ezért Bendegúz az elődöntős futamát taktikusan “elengedte”, semmint, hogy belemenjen egy nagyon komoly, és energiafaló csatába az első három helyen végző, és a legjobb hat közé jutó amerikai, angol, és azeri szkiffessel. Bendi a hatodik helyen zárt, és tartalékolt a keddi B döntőre, amelyben, ha Zvegelj ,és Antognelli előtt végez megszerzi az olimpiai kvótát.

Gadányi Zoltána női egypárevezősben a hatodik helyen ért célba, így a B döntőben fejezi be szereplését Luzernben. A kvóta lehetősége összetett kérdés, Zozi sorsa nem a saját kezében van.

A magyar olimpiai remények kapcsán a női egypár döntője sem lesz számunkra érdektelen, mivel a szlovén Kostanjsek bejutott a legjobb hat közé, és jelen állás szerint kvótaszerző, akkor is, ha nem végez első két hely valamelyikén. Ez a tény a férfi szkiffes Zvegelj – és elsősorban Pétervári-Molnár Bendegúz – sorsa szempontjából lehet döntő. Mivel, ha egy ország mindkét versenyszámban kiharcolja a plusz kvótát, akkor az egyikről le kell mondania.

De félre a matekkal! Bendi harmadik olimpiájára kezdheti meg a felkészülést, ha megelőzi a keddi B döntőben szlovén és monacói vetélytársát.

A Juhász Adrián-Simon Béla kormányos nélküli kettes számára az elődöntő jelentette a végállomást, a magyar csapat a hatodik helyen zárt, és befejezte szereplését Luzernben.

Kedden Zozi 9:24 órakor, Bendi 9:30 órakor rajtol a B döntőben.

HAJRÁ MAGYAROK!