Skip to main content

Kétszeres olimpikonunkat másodszor választották az év legjobbjának, míg a 19 éves Fehérvári Eszter először részesült az elismerésben. A Magyar Távirati Iroda Sportszerkesztőségének felkérésére a hazai szövetségek 1964 óta minden esztendőben eldöntik: kik sportágukban az év legjobbjai. Idén 56 sportág szövetsége, köztük a Magyar Evezős Szövetség válaszolt az MTI megkeresésére.

Április, Varese: megvan az olimpiai kvóta! Az olimpián szerzett 10. hely is szép eredmény Fotó: Czucz Bálint

Pétervári-Molnár Bendegúz, a Budapest Evezős Egyesület versenyzője a 2016-os riói ötkarikás játékok után második olimpiáján indulhatott 2021-ben. Tokiói szereplését egypárevezősben idén áprilisban vívta ki, amikor harmadik helyen zárt a varese-i Európai Olimpia Kvalifikációs Versenyen. Molnár Zoltán tanítványa magabiztosan masírozott a legjobb 12 közé Tokióban, a középfutamból pedig a B döntőbe jutott, ahol végül a negyedik helyen zárt, azaz összesítésben a 10. helyen végzett. 2014 után másodszor választották az év magyar evezősének. 

Alkalmazkodás magas fokon: Eszter hét egységben is kipróbálta magát idén Fotó: Czucz Bálint

A 19 éves Fehérvári Eszter számára igazi áttörést hozott az elmúlt időszak, és nem csak azért, mert normálról könnyűsúlyra váltott. A Győri Atlétikai Club színeiben versenyző evezős előbb megdöntötte az U23-as rekordot evezős ergométeren majd vízen is maradandót alkotott. Több egységben is rajtoz állt, legnagyobb sikere a Csepel Zsófiával könnyűsúlyú kétpárevezősben az U23-as világbajnokságon elért ötödik hely volt. De Alföldi Zoltántanítványa a korosztályos vb döntős szereplés mellett arra is büszke lehet, hogy az Európai Olimpia Kvalifikációs Versenyen Ferencz Pannával az ötödik helyet szerezték meg szintén könnyűsúlyú kétpárevezősben.

Szívből gratulálunk Bendének, és Eszternek! További sikereket kívánunk!