Skip to main content

A Magyar Evezős Szövetség (MESZ) elnöksége felnőtt és utánpótlás-korosztályokban, öt kategóriában, összesen nyolc sportolót választott az év evezősének.

Az év női evezőse a könnyűsúlyú egypárevezős versenyszámban világbajnoki 8. helyezést szerző Hajdú Zsuzsanna (Csepel Evezős Klub), férfi evezőse az olimpiai kvótát szerző Juhász Adrián (Szolnoki Főiskola Tisza Evezős Egylet); utánpótlás női evezőse az ifjúsági Európa-bajnokságon egypárevezősben 8. helyezett, a Jeunesse Kupán kétpárevezősben aranyérmes Bácskai Dominika (Vác Városi Evezős Club); utánpótlás férfi evezőse az ifjúsági Európa-bajnokságon kétpárevezősben ezüstérmes, ifjúsági világbajnokságon 7. helyezett Kaszás Kornél (Győri Vízügy Spartacus Evezős Klub); az év utánpótláscsapata az U23-as világbajnokságon és a felnőtt Európa-bajnokságon egyaránt 6. helyezéssel záró könnyűsúlyú négyes egység: Vallyon Bence és Novák Edvin (Szolnoki Főiskola Tisza Evezős Egylet), Forrai Dávid (EDF Démász Bajai Spartacus EK), valamint Krpesics Péter (Csepel Evezős Klub).

Hajdú Zsuzsanna idén egész évben könnyűsúlyú kétpárevezős egységben készült dr. Alliquander Annával (Danubius Nemzeti Hajós Egylet), ám a MESZ szakmai vezetése a luzerni világkupa után úgy ítélte meg, hogy a páros felkészülése nem az elvártak szerint alakult, így Zsuzsát egypárevezősben indították a bledi világbajnokságon, ahol az igen előkelő 8. helyet sikerült megszereznie. Hajdú korábban felnőtt Eb-n 3. (2008) és 4. helyet (2009) szerzett; egyetemi vb-n 6. lett (2010); U23-as vb-n 4. helyen zárt (2007).

 

 

Juhász Adrián – a Szolnoki Főiskola Tisza Evezős Egylet SI versenyzője – párjával, Simon Bélával, a világbajnokságon elért 11. helyével harcolta ki a 2012-es olimpiai részvételt kormányos nélküli kettes hajóegységben. Ezzel az evezős sport első és eddig egyetlen londoni kvótáját szerezték meg, valamint első és egyetlen olimpiai kvótaszerzőjük a Tisza Evezős Egyletnek. Adrián részt vett tavasszal Londonban a Head of the River nyolcasversenyen, ősszel a tengeri evezős világbajnokságon és a Head of the Basel nyolcasversenyen. Korábban egyetemi világbajnokságon 4. (2010), tengeri vb-n (2010) és felnőtt Eb-n 5. lett (2009), U23-as vb-n ezüstérmet szerzett (2009). Adrián az egypárevezősök közt is kiemelkedett a hazai és a nemzetközi mezőnyben egyaránt.

 

Bácskai Dominika – a Vác Városi Evezős Club evezőse – a 2010-es ORV-n arany-, 2009-ben ezüstérmet szerzett, idén az ifjúsági Európa-bajnokságon 8. lett, a Jeunesse kupát megnyerte.

 

Kaszás Kornél – a Győri Vízügy Spartacus Evezős Klub versenyzője – 2010-ben az ifjúsági vb-n 8. lett társával a kétpárevezős versenyszámban, 2009-ben az ORV-n 2. helyezett lett. 2011-ben Kornél 3 magyar bajnoki címmel büszkélkedhetett még a nemzetközi eredményeken kívül.

Az U23-as vb-6. könnyűsúlyú egységből a Vallyon-Novák páros 2010-ben az ifi vb-n 11. helyet ért el, 2008-ban az ORV-n aranyérmet szerzett. Kpresics Péter – a Csepel Evezős Klub sportolója – 2010-ben indult a felnőtt Eb-n, 2009-ben az ifjúsági vb-n. Forrai Dávid – az EDF Démász Bajai Spartacus versenyzője – 2010-ben bronzérmet szerzett az egyetemi, 9. helyezést az U23-as világbajnokságon, 2009-ben 8. lett a felnőtt vb-n könnyűsúlyú nyolcasban, 2008-ban 9. helyen zárt az U23-s vb-n.