Skip to main content

 64 éve annak, hogy 1948-ban a londoni olimpián megszületett sportágunk első olimpiai érme: a Zsitnik Béla – Szendey Antal, korm. Zimonyi Róbert összeállítású kormányos kettes bronzérmet szerzett. Szendey Antal Berlinben élő lánya úgy döntött, hogy édesapja olimpiai érmét hazahozza és a Magyar Evezős Szövetség gyűjteményének ajándékozza.

A kimagasló sporttörténeti értékű érem átadására 2012. június 19-én, kedden délután a szövetségben került sor, egy jó hangulatú, baráti beszélgetés keretében, melyen Szendey Éván kívül jelen volt Mészáros Béla, az átadó unokaöccse, Zsitnik Béla, Szendey Antal csapattársa, dr. Regényi Tamás, a MESZ elnöke, Szántó Éva és dr. Simon Gábor a MESZ alelnökei, Ott Zsuzsanna a MESZ főtitkára, Székely Balázs szövetségi kapitány és Kisfaludi Júlia a Hagyományőrző Bizottság vezetője.

 
 
 

Mindannyian élvezettel hallgattuk Zsitnik Béla visszaemlékező élménybeszámolóját Szendey Antalról, a fantasztikus sportemberről, aki 9 évnyi, háborúval és hadifogsággal súlyosbított kihagyás után érte el pályafutása csúcspontját; az élelmiszer- és felszereléshiányról, mint a felkészülésüket és versenyzésüket nehezítő körülményekről; arról a később hibásnak bizonyult döntésről, hogy a tatai edzőtáborban készüljenek fel, ahol ugyan a koszt kiemelkedően príma volt, de a hínáros, halaktól hemzsegő tavon evezve még hajójuk is megsérült, s az edzőtábor orvosáról utóbb kiderült, szélhámos. Mosolyogva hallgattuk, hogy az 1947. évi Európa-bajnoki győzelmük után a Szózat 

csendült fel, mint a magyar himnusz (tévedésből a hanglemez másik felét játszották le).

Szendey Antal hagyatékát – az olimpiai bronzérmen kívül további 2 érmet, 2 oklevelet, 2 plakettet, 1 serleget és 1 kitüntetést – különös szeretettel vesszük át megőrzésre, s hálásan köszönjük a családnak a belénk vetett bizalmat.