Skip to main content

“… A nagy rohanásban helyi idő szerint reggel 6 óra 20 perckor sikerült közös időpontot találni a beszélgetésre Novák Mariann evezőssel, aki legjobb tudomása szerint első magyarként vehet részt vasárnap a nők részére 1927. óta 67. alkalommal kiírt Oxford-Cambridge evezős versenyen, ahol a férfiak már 1829-ben elkezdték párviadalukat.”

– Köszönöm az érdeklődést – ezzel kezdte a huszonöt éves sportoló hölgy.
– A normálsúlyúak nyolcasában, az egyes beülőben, tehát a leghátsó pozícióban lapátolhatok majd. Ez egy kényes és igényes feladat a nyolcason belül, mivel ezen a helyen a leglabilisabb a hajó, így technikailag különösen sokat kell tennem. Könnyű testsúlyom is nehezíti a dolgomat – a legutóbbi mérlegelésnél 59,80-at mutatott a műszer.

 – Egy ilyen rangos versenyre nyilván nem lehet csak úgy, máról holnapra bekerülni. Ha lehet, mondjon néhány szót evezős múltjáról!

 – Tizenegy éves voltam, amikor a Ganz-Villany Sportkörben elkezdtem a barátkozást nagyon megszeretett sportágammal. Hét esztendővel később léptem át a Külker EK Óbudá-ba, amelynek mindmáig tagja vagyok. Móricz László, Neisz Gábor és Búza József edzők sokat segítettek abban, hogy ifiben majd a felnőttek között összesen kilencszeres magyar bajnok vagyok. Két U23 világbajnokságon is részt vehettem: könnyűsúlyú egypárevezősben harmadik lettem, nővéremmel, Zsófiával pedig könnyűsúlyú kétpárevezősben hetedikként végeztünk.  

Milyen úton került ki Angliába?

– Édesapám 2008. óta Oxfordban egyetemi tanár, később Zsófi ott nyert el pályázati úton PhD-képzésben való részvételt, rendszerbiológus témakörben. Jómagam régész diplomásként 2012. januárjában sikerrel pályáztam az archeológus-régész mesterfokozati tanulmányokra. Oxfordba egyébként 2012. októberében, egyhónapos késéssel érkeztem, mivel részt vehettem egy német csapattal egy grúziai ásatáson.

Az egyetemi evezős klubban szívesen fogadták?

– Beállhattam a sorba, s mivel mintegy harmincan küzdöttünk a hajóba kerülésért, így minden nap igen keményen meg kellett hajtanom magamat. Még a végleges összeállítás március 4-i kihirdetése előtti napon is húszan voltunk versenyben. Két, kiváló edzővel készülünk: a kanadai Christine Wilson az Egyesült Államok nyolcasának is volt másodedzője, Natasha Townsend pedig az utolsó két olimpián az angol nyolcasban evezett.

Eddig 26 oxfordi siker áll szemben az ellenfél 40 győzelmével…

– Természetesen mindkét fél nyerni szeretne. A kemény egyetemi követelményrendszer mellett nagyon nehéz a napi két edzésnek időt találni. Amikor evezünk, 5:45 kor indulunk, az ergométeres erősítések 6:30-kor kezdődnek. Egyébként a Temze szokatlanul nagy áradása miatt vasárnap, helyi idő szerint 15 órakor az Eaton-Dorney-i olimpiai pályán rajtol a kétezer méteres futamunk.

Mennyire ismerik el Angliában a női evezést?

– Az utóbbi években bekövetkezett „enyhülés” eredményeként mind jobb az elfogadottságunk. Ebben az évben először mi is ugyanolyan szponzori támogatást kapunk, mint a férfiak. Azt is bejelentették, hogy 2015-ben már a nők is a férfiak 4 mérföld, 370 yardos, mintegy 6,8 kilométeres távján tehetik próbára magukat.

A versenyt követően (amelyet egy héttel később, a férfiak erőpróbája előtt láthatják a magyar tévénézők) milyen tervei vannak?

– Abszolút elsőbbséget élveznek a tanulmányaim, májustól a vizsgáim miatt másfél hónapig csak véletlenszerűen tudok majd evezni. Az is előfordulhat, hogy a magyar evezős bajnokságra sem tudok majd hazautazni.

Amikor nem tanul vagy evez, mire marad ideje? Mennyire tudja követni a sportvilág történéseit?

 – Gimnazista öcsém révén a labdarúgás is érdekel, de nem az erőfutballt játszó angolokat, inkább a technikás olaszokat nézem, ha tehetem. Szívesen látnék több atlétikai és úszóversenyt is; egyszer majd eljön ennek is az ideje.  

 

Forrás: Nemzeti Sport/Jocha Károly, fotó: Lucy Harris