Skip to main content

Túl van a melegvízi edzőtábor első hetén a felnőtt válogatott, amely január 30-ig készül Törökországban. Köycegizben 18 fő készül, Bácskai Máté betegség miatt nem utazott ki. Para evezősünk Pető Zsolt is a kerettel készül.

A felnőtt válogatott keret ugyanott kezdte az évet, mint tavaly: Antalyától keletre, az Égei-tenger tőszomszédságában, nem messze a festői Rodosz szigetétől. Kezdetben az időjárás nem volt optimális, de már gőzerővel zajlanak a vízi edzések.

Sajnos az előző hét elején szakadt az eső, kedden, és szerdán csak szárazföldön tudtunk edzeni, csütörtökön kezdtük a vízi munkát” – tájékoztatott Molnár Dezső szövetségi kapitány. „A hétvége előtt nehezítette a helyzetet, hogy kiöntött a Köycegiz-tó az iszonyú mennyiségű csapadék miatt. Lassan aztán csökkenni kezdett a vízszint, immár jó időnk van. Betegünk, sérültünk nincsen.”

Az elsődleges cél a vízi alapozó munka elvégzése mellett a legversenyképesebb egységek kialakítása az egyébként új alapokra helyezett olimpiai kvalifikációs felkészülésben, amelyben a többi között ösztöndíjrendszer segíti a keret tagjait. 

Nehezíti a helyzetet, hogy Gadányi Zoltána abbahagyta az evezést, ezért a női négypárevezős egységünk meggyengült. Nagyon sajnálom, hogy Zozi befejezte. Egy-két hónappal korábban még nagyon lelkes volt az egész csapat, ám Zoltána kilépésével az egység edzője Danó Károly sem vállalta a felkészítést. Tavaly ez az egység a világkupán A döntőbe tudott kerülni! Jó eséllyel kétpárevezős csapatot építünk a három megmaradt lányból Horváth Kittből, Preil Vivienből, és Krémer Eszterből. Persze az otthon maradottak, a nem kerettagok is aspiránsok lehetnek, akár a Külker Evezős Klubból Benda Orsolya, és Bertus Kitti. Ha ők nyerik a válogatót velük próbálkozunk majd a nemzetközi vizeken.”

A többi egységünk esetében maradt az eredeti terv.

Női könnyűsúlyú kétpárban továbbra is a Csepel Zsófia, Fehérvári Eszter egységgel próbálkozunk. A férfiaknál könnyűsúlyban három versenyző maradt bent a keretben: Furkó Kálmán, Szabó Bence, és Szigeti Roland. Tamás Bence nem írta alá a sportolói szerződést, ő a klubjában készül. Közülük fog egy kétpárevezős egység kikerülni. A normálsúlyú férfiakkal állunk a legjobban létszámban: Galambos Péter, Szabó Márton, Ács Kristóf, Szklenka Bence, és Gerei Tamás készül Köycegizben. Sajnos Bácskai Máté betegség miatt otthon maradt, Pétervári-Molnár Bendegúz pedig egyelőre felmentést kapott, a klubjában készül. Kétpárban és négypárban itt, és a következő edzőtáborban Skradinban történik meg a kiválasztás. Váltott evezős szakágban a Simon Béla-Juhász Adrián páros, és a fiatal Európa-bajnoki hetedik Szentpáli-testvérek, Gergő és Balázs vannak kint velünk. A legjobb kormányos nélküli kettessel szeretnénk próbálkozni, annál is inkább, mert az elmúlt időszakban ebben a versenyszámban tudtunk eredményt elérni.”

A felnőtt válogatott csapat két turnusban tér haza Törökországból most vasárnap, illetve jövő hétvégén. A következő melegvízi edzőtáborban február végén, március elején, a horvátországi Skradinban már pálya beevezéseket tartanak majd, egyúttal a csapatok specifikusabb trenírozása kezdődik.