Skip to main content

Két evezős világversenyt is rendeznek szeptember 7-9. között: A Masters Evezős Világbajnokságot Duisburgban, ahol több, mint ötven magyar versenyző áll rajthoz a közel 3000 nevező között.

 
A 44 ország, 543 klubjából érkező versenyzők tíz életkori kategóriában – A-tól J-ig – versenyeznek; a legnépesebb versenyszám – 736 nevezővel – a férfi egypárevezősök száma. A legidősebb női versenyző az orosz Galina Vecherkoskaia (86 éves), míg a legidősebb férfi versenyző a svájci Charles Eugster (93 éves), aki öt versenyszámban is indul a világbajnokságon.
 
A Masters világbajnokságon két korábbi olimpiai érmes is rajthoz áll: a cseh Vaclav Chalupa – 1992-ben, Barcelonában, ezüstérmet nyert egypárevezősben – és a német Klaus Riekeman, aki az 1960-as római olimpián az aranyérmes kormányos négyes tagja volt.
 
A duisburgi megmérettetésen többek között részt vesz a Magyar Evezős Szövetség elnöke, Regényi Tamás és a MESZ örökös tiszteletbeli elnöke Dávid Imre, valamint több elnökségi tag is.
 
Ugyanebben az időpontban az oroszországi Kazan-ban rendezik a XII. Egyetemi és Főiskolás Evezős Világbajnokságot. A jövő évi Universiádé evezős versenyeinek helyszínén 4 magyar hajóegység áll rajthoz:
A világbajnoki ezüstérmes Galambos Péter (Vác Városi Evezős Club) – edzője: Rapcsák Károly – könnyűsúlyú egypárevezősben indul.
Bálint Sára (EDF Démász Szegedi VE) – edzője: Szierer János – normálsúlyú egypárevezősben áll rajthoz.
A szintén szegedi Pozsár Bence, Matyasovszki Dániel összeállítású egység (edzőjük: Szierer János) a könnyűsúlyú kétpárevezősök mezőnyében lapátol majd.
Szabó Katalin (Vác Városi EC) és Gyimes Krisztina (Danubius Nemzeti Hajós Egylet) – edzőjük: Ficsor László – kétpárevezősben versenyeznek.
Az előfutamokra szeptember 7-én a déli órákban kerül sor.
 
A csütörtöki megnyitó ünnepség adott keretet a Kazan-ban épített új evezős pálya felavatásának is, mely alkalomból Pozsár Bence elültette a magyar csapat fáját is.