Skip to main content
2013. június 06. - 13:46

Árvízvédelem – Evezősök Egymásért!

Tisztelt Sportegyesületek!

Kedves Sporttársak!

A Dunai-árvíz a Duna-parton élők mellett számos evezős sportegyesületünket is súlyosan érinti.

Minden érintett egyesületünk megtette a lehetséges óvintézkedést, amely elsősorban az eszközök és az értékek áttelepítéséből állt, a várható rekord vízállás ellen egyéb módon – az ártéren elhelyezkedő csónakházak esetében – nem lehetséges védekezni.

Győrben a csónakházat várhatóan 180 cm magasságbanönti el a Duna vize, esetleg a legfelső polcokon lesznek az evezőshajók biztonságban. Tegnap este már a csónakház küszöbéig ért a víz.  

Hasonló vízmagasságra kell számítani a Római parton. A Külker EK-nál kedden már kimentették az eszközöket. Számos hajót a kertben helyeztek el megfelelő távolságban rögzítve egymástól, amelyek a 175 cm magasra emelkedő vízzel együtt fognak emelkedni. Számos kisebb hajót az épületek tetejére helyeztek.  Sok hajót Velencére, valamint a budapesti, árvízzel nem érintett, Soroksári Dunaparti egyesületekhez szállítottak. Még így is maradt egy-két hajó (nyolcasok), amelyeket a csónakházban a felső polcokon elérhet a víz, ezek nyitott légszekrénnyel rögzítésre kerültek, légszekrényből speciális gégecsövekkel biztosították, hogy a levegőt a víz ki tudja szorítani, és ezáltal ne keletkezzen olyan felhajtóerő, amely a hajókat károsíthatja. A többi klub (Hattyú, Hungarocontrol, Egis, Matav) csónakházát is el fogja önteni a víz. A gondnokokat más egyesületek fogadták be a Római parton családjukkal átmeneti időre. A BEE-sek sem tudják homokzsákokkal megállítani a vizet. A várható 70-80 cm vízállás ellen minden tárgyat áthelyeztek biztonságos helyre. A délebbi egyesületeket, pl Mohácsi TE a hétvégét követően érinti hasonlóan súlyosan az árvíz.

Az érintett egyesületek – egy-két kivétellel – részt szeretnének venni a hétvégi Velence tavi versenyen, a hajóikat már le is juttatták a helyszínre. Várhatóan egy-két hétig a telepeiken nem tudnak sportolni, más egyesületeknél elhelyezett hajóikkal tervezik az edzéseket.

A szövetség ezúton is köszönetet mond azoknak az egyesületeknek, akik az árvíz idejére befogadták az árvízzel érintettek hajóit és edzési lehetőséget biztosítanak számunkra.

Az egyesületekkel tartott rövid konzultációt követően a MESZ elnöksége a Vidék Bajnokság megrendezése mellett döntött. Ezáltal is lehetősége van az érintett klubok versenyzőinek legalább a hétvégi  edzésre, versenyzésre.

A MESZ elnökségének határozata szerint a kényszerűen távol maradó egyesületekre tekintettel a Vidék Bajnokság eredménye nem kerül beszámításra az éves pontversenybe.

További árvíz előtti védekezés sajnos már nem lehetséges. Az árvízzel érintett helyszínek lezárásra kerültek a Duna mindkét partján. Homokzsákokkal kizárólag a Margitszigeten védekeznek, ez a Danubius NHE kőépületének védelmet jelenthet, az úszó csónakházból a hajók elszállításra kerültek. Azóta a Margitsziget is lezárásra került.

Mint evezősök a továbbiakban saját, vagy mások otthona, lakókörnyezete védelem érdekében ajánlhatjuk fel segítségünket, az egyesületeink az árvíz levonulása után szorulnak majd segítségre.

Az érintett kluboknál a hét elején, hétfőn és kedden helyszínenként 30-50 fős csapatmunkával folyt az árvíz elleni védekezés.  Az elvégzett óvintézkedések ellenére komoly károkra lehet számítani, amit az árvíz elvonulása és a károk felmérését követően a magyar kormány felé rendkívüli támogatási igényként fogunk beterjeszteni. Jelezni fogjuk, hogy csónakházaink esetében védekezésre a várható vízmagasság miatt nem volt lehetőség, az ártéri elhelyezkedés miatt a biztosítás sem jelent védelmet. Ezért a kárenyhítéshez állami támogatást kérünk.  

Az árvízvédelemmel kapcsolatban országszerte óriási  összefogás alakult ki. Ha tehetjük, mi evezősök is vegyük ki a részünket otthonok, városrészek védelmében.

Az árvízzel érintett klubjaink részére fizikai segítségre az árvíz elvonulását követően a takarítás és helyreállításban tekintetében lesz szükség. Több hetes munka, amíg az iszaptól megtisztítják a területet, a falakat lemossák, fertőtlenítik, a károkat felmérik.  Akik az érintett egyesületeknek segíteni tudnak, szívesen közreműködnek, az ár elvonulása után lépjenek kapcsolatba egymással, vagy akár a Facebookon keresztül ajánlják fel segítségüket, vagy szervezzék meg az összefogást. Segítsünk egymásnak! Ezúton is köszönjük az Evezős Szövetség nevében az eddigi, valamint a későbbi segítséget egymásért, valamint minden árvízzel érintett helyszín védelméért.

További jó munkát és egészséget kívánok!

Köszönettel és tisztelettel,

 

mso-ascii-theme-font:minor-latin;mso-fareast-font-family:Calibri;mso-fareast-theme-font:
minor-latin;mso-hansi-theme-font:minor-latin;mso-bidi-font-family:”Times New Roman”;
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;mso-ansi-language:HU;mso-fareast-language:EN-US;
mso-bidi-language:AR-SA”>Regényi Tamás
elnök
Magyar Evezős Szövetség