Skip to main content

 Lezajlott a 2014-es Jeunesse Kupa első napja a franciaországi Libourneban, ahol mind a nyolc magyar egysgünk rajthoz állt.

Aranyérmet szerzett férfi kétpárevezősünk a franciaországi Libourne-ban rendezett Jeunesse Kupa első napján. Férfi kétpárevezősünk már az előfutamban megmutatta oroszlánkörmeit, megerőltetés nélkül első helyen jutottak a fináléba. A döntőben egy másodpercre sem engedték át a vezetést ellenfeleiknek, rajt- cél győzelmet arattak, több mint három másodperccel előzték meg a második helyezett Írországot. Harmadik helyen Svájc csapata végzett. Szegedi Tamás ezzel már második alkalommal nyert Jeunesse Kupát, ezúttal klubtársával, Szlovák Bencével.

1. HUN 6:25.35, 2. IRL, 3. SUI, 4. NED, 5. GBR, 6. ITA

Az események kronológiáját követve vissza kell tekinteni a pénteki napra is. A verseny nyitószáma a nő nyolcasok versenye volt, péntek este, közvetlenül az ünnepélyes megnyitó előtt. A magyar lányok és edzőik vállalkozó szellemének köszönhetően magyar résztvevője is volt a mezőnynek. A helyi evezős klubtól kölcsönkapott hajóban, ötödik helyen ért célba a négyesből a magyar egység. (Domonkos Zita, Krémer Eszter, Papp Dorottya, Adonyi Sarolta, Győrfi Fanni, Tóth Virág, Márta Boglárka, Krajczár Lilla, korm: Juhos Babett).

1. FRA, 2. ITA, 3. GBR, 4. NED, 5. HUN, 6. AUT

A szombati nap legszorosabb küzdelmét hozta a férfi négypárevezősök döntője. Már az előfutamok során látszott, hogy a mezőny mennyire kiegyenlített, mindössze 2 másodperc választotta el a döntős csapatokat. A nagyon fiatal magyar egység a harmadik, de főleg az utolsó 500 méteren fantasztikus teljesítményt nyújtott, a fiúk leggyorsabb utolsó 500 métert evezték és csupán néhány tizeddel maradtak le a dobogóról. A Lázár Dániel, Kovács Kornél, Danó Dániel, Barócs Bence összeállítású kvartett az ötödik helyen végzett.

1. POL, 2. NED, 3. BEL, 4. ESP, 5. HUN, 6. ITA

Ötödik lett férfi kormányos nélküli kettesben Vancsura Bodó és Balog Dávid. Az előfutamban mutatott meggyőző teljesítményt nem sikerült a döntőben megismételni, sajnos egy kisebb rosszullét is megnehezítette a fiúk dolgát. Hiába volt a tőlük megszokott remek hajrá, az erő kevésnek bizonyult. Természetesen, elszántan készülnek a vasárnapi javításra.

1. FRA, 2. ITA, 3. IRL, 4. NED, 5. HUN, 6. GBR

A női kormányos nélküli kettes versenyszámban az Adonyi Sarolta, Juhos Babett összeállítású kettős indult. A lányok sikerrel vették az első akadályt az előfutamban, a döntőben hatodik helyen végeztek.

1.ESP, 2. IRL, 3. GBR, 4. NED, 5. ITA, 6. HUN

Ugyancsak hatodik lett a női kormányos nélküli négyes, Győrfi Fanni, Tóth Virág, Márta Boglárka, Krajczár Lilla is.

Fölényese nyerte a kisöntőt a női kétpárevezősben Papp Dorottya és Krémer Eszter, ezzel is értékes pontot szerezve a magyar csapatnak. A döntő futamot látva egészen biztos ott lett volna a helyük.

Hasonló eredménnyel végzett a B döntő élén Juhász Dániel a férfiak egypárevezős számában. A Jeunesse Kupa sajátossága, hogy holnap van lehetőség a szépítésre.

A női négypárevezős (Zsombor Zita, Sabau Réka, Klucsai Nóra, Domonkos Zita) a B döntőben negyedik helyet szerzett.

A versenyek a vasárnapi előfutamokkal augusztus 3-án 8:00-kor folytatódnak.