Skip to main content

„ARANY”-os VB Floridában
Összefoglaló a 2017-es Világbajnokságról – Sarasota, USA

Véget ért az év egyik legmeghatározóbb és legnagyobb versenye a felnőtt korosztály számára. 69 résztvevő ország közel 900 sportolója versengett a Nathan Benderson Parkban az Egyesült Államokban. A világbajnokságon izgalmas futamokban lehetett része azoknak, akik követték a versenyt, a hazai sportolók versenyszámait.

A versenyen rajthoz álló magyar egységek:

-Férfi könnyűsúlyú egypárevezős:
o Galambos Péter (Vác Városi Evezős Club)
 edzője: Rapcsák Károly

-Férfi könnyűsúlyú négyes egység, valamint négypár egység:
o Fiala Balázs (Magyar Testgyakorlók Köre)
o Tamás Bence (MEC – Vasas)
o Csiszár Péter (Vác Városi Evezős Club)
o Krpesics Péter (Tisza Evezős Egylet)
 edzőjük: Ambrus Gábor

-Férfi normálsúlyú kormányos kettes
o Juhász Adrián (Pénzügyőr SE)
o Simon Béla (Pénzügyőr SE)
o Kolláth Vanda (kormányos) (Pénzügyőr SE)
 edzőjük: Ficsor László

-Férfi könnyűsúlyú kormányos nélküli kettes egység
o Szigeti Roland (Győri Atlétikai Club)
o Forrai Dávid (Győri Atlétikai Club)
 edzőjük: Alföldi Zoltán

-Férfi PR1 PARA egypárevezős:
o Pető Zsolt (Győri Atlétikai Club)
 edzője: Nagy Gábor

-Női PR1 PARA egypárevezős:
o Lőrincz Krisztina (Csepel Evezős Klub)
 edzője: Karácsonyi Zsolt

Para evezőseink az új szabályok értelmében a világbajnokságon 2000 méter húztak. A nagy küzdelmeket gyönyörű versenyzéssel, remek helytállással teljesítette mind Pető Zsolt, mind pedig Lőrincz Krisztina.
– Lőrincz Krisztina para egypárevezősünk 26-án kezdte meg a versenyzést előfutamával, ahonnan az ötödik helyen a reményfutamba jutott. A reményfutamból 28-án a harmadik helyen a ’B’ döntőbe jutott, ahol végül a második helyen zárt 14:07,02-es idővel. Így összesítésben a 8. helyen zárta a világbajnokságot.
– Pető Zsolt para egypárevezősünk előfutama szintén 26-án rajtolt. Zsolt az ötödik helyen a reményfutamba jutott tovább, ami 27-én rajtolt. Innen 12:05,40-es idővel az ötödik helyen ért célba és ezáltal a ’C’ döntőben indulhatott, végül összesítésben a 14. helyen zárt.

Férfi könnyűsúlyú kormányos nélküli kettes egységünk, Forrai Dávid és Szigeti Roland az első – 24-ei -napon már rajthoz állt. A reményfutamba jutottak tovább, mely 26-án rajtolt. Itt az ötödik helyen végeztek, ami a ’B’ döntős részvételt jelentett számukra. 29-én zárták a világbajnokságot, összesítésben a 7. helyen, miután remek versenyzéssel a B döntőt megnyerték.

Férfi könnyűsúlyú négypár egységünk is megmérkőzött a világbajnokságon. A Fiala Balázs, Tamás Bence, Csiszár Péter, Krpesics Péter összeállítású csapat 25-én a reményfutamba hajtotta a hajót az előfutamból. A következő napon pedig 06:03,60-as idővel bekerültek a legjobb 12 közé, ahonnan végül a ’B’ döntőbe jutottak. A 29-ei döntő napján az ötödik helyen szakították át a célvonalat és így összesítésben a 11. helyen zárták a versenyzést.

Férfi könnyűsúlyú kormányos nélküli négyes egység legénysége megegyezett a négypáréval: Fiala Balázs, Tamás Bence, Csiszár Péter, Krpesics Péter ebben a versenyszámban is megmérette erejét. A 27-én megrendezésre kerülő pályaosztó futamot abszolválva a fiúk végül az ’A’ döntőben, október 1-jén az 5. helyen értek célba 06:18,60-as idővel.

Könnyűsúlyú egypárevezősünk Galambos Péternek igen nehéz dolga akadt, hiszen a mezőnyben számos világklasszissal találhatta szembe magát. Péter a 24-ei előfutamot csodásan evezte és egyből a negyeddöntőben tudhatta magát. 27-én ismét rajthoz állt, ahol egy igen szoros versengés eredményeképp az elődöntőbe került 07:02,93-as idővel. A 28-ai elődöntőt a hatodik helyen zárta, így a ’B’ döntőbe került, ahol pedig az ötödik helyen haladt át a célvonalon. Így összesítésben a 11. helyen zárta a világbajnokságot.

Juhász Adrián – Simon Béla – Kolláth Vanda (kormányos) alkotta férfi normálsúlyú kormányos kettes hajóegység a 2017-es sarasotai világbajnokságon világbajnoki címet szerzett!
A 24-ei előfutamból a hajó a reményfutamba jutott tovább, amely 26-án került megrendezésre. Innen egy erőteljes evezéssel a második helyen értek célba 7:00,85-ös idővel, ami az ’A’ döntőben való indulást jelentette. A döntőben hatalmas csatározások közepette az utolsó 500, majd 250 méteren hatalmas erőbedobással, egy rendkívüli hajrával az ausztrál és a német egység előtt 6:54,80-as idővel elsőként ért célba, így aranyérmet szerzett.

A sportolóknak és felkészítő edzőiknek szívből gratulálunk a kiemelkedő eredményekhez!

Magyar Evezős Szövetség