Skip to main content

Április 5-7. között Vareseben rendezik az Európai Olimpiai Kvalifikációs Versenyt. Molnár Dezső szövetségi kapitány szerint egypárban Pétervári-Molnár Bendegúznak és Bertus Kittinek, valamint para-evezősünknek Pető Zsoltnak is jó esélye van arra, hogy kvótát érő helyen végezzen.

A múlt hétvégi szegedi válogatót, illetve a Magyar Evezős Szövetség csütörtök esti elnökségi ülését követően vált véglegessé a keret.

A szegedi I. válogató versenyen egypárban riói olimpikonunk Pétervári-Molnár Bendegúz megvédte a törökországi edzőtáborban megszerzett elsőségét, Bertus Kitti pedig, aki sérülése miatt kihagyta a köycegizi teszteket, Szegeden megelőzte Krémer Esztert, ezzel jogot formált az indulásra Vareseben. Férfi könnyűsúlyú egypárevezősben a Szabó Bence, Furkó Kálmán alkotta csapat képviseli majd a magyar színeket, a nők hasonló versenyszámában viszont megbetegedtek az egység tagjai, így Abid Syham és Csepel Zsófia nem tud rajthoz állni a kvalifikációs versenyen. A szabályok szerint a nevezési határidőt követően a csapatok összetételén csak 50 százalékban lehet változtatni. Tekintettel a rendkívüli helyzetre a Magyar Evezős Szövetség a Nemzetközi Evezős Szövetséghez (World Rowing) fordult, hogy vizsgálja meg a teljes csapat cseréjének lehetőségét.

„Egypárevezőseinknek, Pétervári-Molnár Bendegúznak és Bertus Kittinek jó esélye van arra, hogy kvótát érő helyen végezzen, a férfi könnyűsúlyú kétpárnál árnyaltabb a kép, hat nagyon erős csapat is feladja majd nekik a leckét”.

„Fontos tudni, hogy, ha több egységünk is kvótaszerző helyen ér célba Vareseben, az még nem jelenti azt, hogy mindnyájan kvótát is kapnak, mert országonként csak egy-egy kvóta talál gazdára. Automatikusan a legeredményesebb egység kvalifikál, azonos helyezések esetén választani kell. A májusi végső pótkvalifikációs regattán Luzernben már nem lesz ilyen szabály” – hangsúlyozta Molnár Dezső szövetségi kapitány.

„A görögök, az ukránok, a bolgárok sok számban ott lesznek, a szabályrendszer miatt, akár a hátrébb végző versenyzők is kvótát szerezhetnek. Érdekesség, hogy az amerikai kvalifikáción az USA egyik egysége 11. hellyel vívta ki a tokiói szereplést, igaz ott több kvóta talált gazdára.”

Para-evezősünk Pető Zsolt PR1 egypárban kedvező előjelekkel várhatja a versenyt, mivel mindhárom benevezett versenyzőt legyőzte a tavalyi Európa-bajnokságon, jó eséllyel meglesz a paralimpiai kvalifikációja Vareseben!

Az Európai Olimpiai Pótkvalifikácós Versenyen egypárban három-három, könnyűsúlyú kétpárban két-két olimpiai kvóta talál gazdára.

Pétervári-Molnár Bendegúz:

„A második válogatóra nem készültem különösebben, elég fáradt is voltam, mert egy kemény, két és fél hetes edzőtáborból tértem haza. Horvátországban ezúttal is az olimpiai-bajnok Sinkovics-fivérekkel készültem. Igyekszem minél többet velük edzeni, óriási pluszt ad, amikor az ember ilyen szintű versenyzőkkel készülhet nap, mint nap. Kisebb megfázással bajlódtam a verseny után. Jó formában vagyok, most kezdünk el élesíteni. Nagy meglepetés nem ért a nevezettek láttán. Egypárban soha nem lehet tudni az erőviszonyokat, de az előzetes eredmények alapján a legkeményebb ellenfelem a görög Stefanos Ntouskos és a bolgár Kristian Vasilev lehet, de az osztrák, török, svéd, és izraeli versenyző is jól teljesíthet.”

Bertus Kitti:

“A térdemmel, úgynevezett Baker-cisztával bajlódtam, ezért hagytam ki a törökországi edzőtábort. Nem Szegedre éleztük a formát, felhozó versenynek szántuk az I. válogatót. Ez volt idén az első pályám, kicsit zsákbamacska volt. A vízbiztonságom, a technika akkor még nem teljesen állt össze, de egész jól ment. Amit terveztem megcsináltam. Nem tudom ki milyen formát tud hozni a nevezettek közül a kvalifikációs versenyre. Be szeretnék jutni az A döntőbe, aztán meglátjuk. Én a legtöbbet akarom kihozni magamból, mert az olimpia a csúcs!

Furkó Kálmán:

“Jól sikerült a felkészülés, a tavalyi évhez képest sikerült előrelépnünk. Az időeredményekkel még nem vagyunk elégedettek, de a versenyig még tudunk annyit gyorsulni, hogy „buliban” legyünk a mezőnyben, amelyben vannak nagy nevek! Az ukrán egység a tavalyi Európa-bajnokságon döntőzött, de ott lesz a mezőnyben a portugál Pedro Fraga, aki a 2012-es londoni olimpián döntőben szerepelt ebben a versenyszámban. Nem lesz könnyű dolgunk, de bizakodóak vagyunk!

Pető Zsolt:

“Meg tudom húzni azt az időt, amit a tavalyi poznańi Európa-bajnokságon, ha benevezett ellenfeleim nem javultak, nem lesz gond! Csak attól félek, nehogy pozitív legyen a koronavírus-tesztem! Tavaly ősszel enyhe tünetekkel átestem a fertőzésen, viszont csak 46 nap után tudtam negatív tesztet produkálni.

Az Európai Olimpiai Pótkvalifikációs Versenyen induló magyar egységek
Április 5-7., Varese

Férfi egypárevezős: Pétervári-Molnár Bendegúz

Férfi könnyűsúlyú kétpárevezős: Szabó Bence, Furkó Kálmán

Női egypárevezős: Bertus Kitti

Férfi para-egypárevezős PR1: Pető Zsolt

Az Európai Olimpiai Pótkvalifikációs Verseny nevezési listája

Az Európa-bajnokságon induló magyar egységek
Április 9-11., Varese

Férfi könnyűsúlyú egypárevezős: Galambos Péter

Férfi egypárevezős: Ács Kristóf

Férfi kétpárevezős: Szabó Márton, Bácskai Máté

Férfi könnyűsúlyú kétpár vagy kormányos nélküli kettes: Szabó Bence, Furkó Kálmán

Női egypárevezős: Bertus Kitti

Női kétpárevezős: Preil Vivien, Gadányi Zoltána