Skip to main content

Keddtől szombat estig tart a Győri Atlétikai Club evezős szakosztályának különleges rekorddöntési kísérlete. A 750 éves Győr városának tiszteletére 750 méter leevezését kérik azoktól, akik csatlakoznak a programhoz. Csütörtökön Cseh Ottó és Pétervári-Molnár Bendegúz is evezős ergométerre pattant az Olimpiai Sportparkban. Szombat este 8 órakor zárul a maratoni ergózás.

Az esemény szervezői három csúcsdöntést céloztak meg. Kettőben 24 órán át tartott a verseny, 24 női és 24 férfi résztvevővel, közülük mindenki egy-egy órát evezett, és az általuk megtett kilométerek adódnak össze. A harmadikhoz bárki hozzáteheti a saját részét úgy, hogy 750 métert húz az ergométeren.

„Az evezésnek kifejezetten szüksége van a formabontó eseményekre is, erre egy ilyen jellegű ergométeres rendezvény remekül alkalmas” – fogalmazott a MESZ gazdasági alelnöke, Cseh Ottó, aki győri, ezért ebből a szempontból is fontos volt számára a rendezvényen való részvétel.

„Nyolcvan ergométer van felállítva az Olimpiai Sportparkban, ez önmagában sem szokványos dolog. Dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere mellett, számos sportág képviselői voltak jelen csütörtökön, és húzták le a 750 métert. Az evezős ergométer kifejezetten olyan eszköz, amelyet minden sportolni vágyó tud használni. Csütörtök estére több mint ötezren teljesítették a 750 métert”

– zárta mondandóját Cseh Ottó.

Pétervári-Molnár Bendegúz elmondta, mindig szívesen részt vesz az evezés népszerűsítésében.

„Nagyon jó élmény volt, már eleve az is, hogy egy óriási csarnok tele van evezős ergométerrel, és olyanok is lehúzzák a 750 méteres távot, akik nem evezősök. Polgármester, balett művész, rendőr, tűzoltó, kosárlabdázó, és még sokan mások.”

Bende a téli felkészülésével kapcsolatban elárulta, igyekszik minél többet evezni, mínusz 4-5 fokig még kimegy a vízre, ha nincs befagyva. Egyébként jégkorongozik, és újabban a falmászással is színesíti az edzésmunkát.

A győri rekordkísérlethez a többi között hozzájárult a maga 750 méteres penzumával Kopaszi Bálint, olimpiai, világ, és Európa-bajnok kajakozó, továbbá színészek, balett művészek, és zenészek is. Még a közelben koncertező Alma zenekar tagjai is ergóra pattantak, de Papp Oszkár, a GYAC szakosztályvezetőjének 78 esztendős édesanyja is teljesítette a távot.

Fotó: Dr.Dézsi Csaba András/Facebook