Skip to main content

November 12-15. között zajlott a dél-afrikai Johannesburgban a WADA 3. Világ Kongresszusa, melyen a MOB/Paralimpiai Bizottság egyik küldöttjeként, dr. Kokas Péter, a MOB Orvos Bizottságának elnöke is részt vett, aki az 1972-es olimpián evezős versenyzőként is szerepelt. Az eseményre mintegy 2000 küldött regisztrált.  

 
 A kongresszuson a plenáris üléseket követően négy munkacsoportban folytatódott a munka. Ön két helyen is érdekelt volt.    
 
– Jómagam a mintavételek „standardizációjával”, illetve a TUE kérelmek aktuális helyzetével foglalkozó szekcióban vettem részt. A kongresszus alapgondolata azt a váltást tükrözte, mely szerint a Wada elsősorban nem az egy százaléknyi csalót akarja kiszűrni, hanem a 90%-ra tehető „tiszta” sportolókat próbálja megvédeni.
 
– Milyen, nagyobb horderejű változtatásokról döntöttek?
 
– A levett mintákat az eddigi négy helyett tíz évig kell megőrizni úgy, hogy az új elemzésekre felhasználható kémiai módszerek számára hozzáférhetők legyenek. A pozitív mintát adó sportoló, az eddigi két év helyett négyre szóló eltiltásra számíthat. A gyakran pozitív dopping tesztet eredményező, úgynevezett kiegészítő tápszereknél – megfelelő orvosi igazolás birtokában a vétkesnek feltételezett sportoló igazolni tudja, hogy a pozitív mintát okozó táplálék kiegészítőt nem teljesítmény fokozásra alkalmazta, eltiltása akár el is törölhető, vagy a kiszabott négy év jelentősen csökkenthető.
 
– Ugyancsak 2014. január 1-től a kábítószer fogyasztást igazoló pozitív mintánál, igazolás esetén a kiszabott büntetés arányosan csökkenthető.
 
– A „holléti” lista (Wherabout list) szabályzata annyiban változott, hogy az előre bejelentett helyen nem talált versenyzőnek, eddig rendelkezésre állt időkeret lejárta előtt, további figyelmeztetés küldhető. A WADA ADAMS rendszeren keresztüli értesítése változatlanul előírás. Egy másik TUE szabályozás megerősítette azt a korábbi rendszert, hogy a NADO-n belül működő Nemzeti TUE Bizottságok engedélyeit a nemzetközi szövetségek TUE Bizottságai az eddigieknek megfelelően továbbra sem fogják elfogadni.
 
– A NADO-n belül működő TUE Bizottságok viszont el kell fogadják egy másik nemzet NADO TUE bizottsága által kiállított igazolást. 
 
– Amennyiben egy versenyző pozitívnak bizonyuló mintát adott, de nem volt kéznél TUE engedélye és angol, illetve francia nyelvű, szakorvosi dokumentumokkal igazolni tudja betegségét, akkor  mentesülhet a büntetés alól, vagy a már kiszabott büntetési tétel csökkenthető. Elfogadták a jelentősen átalakított, módosított WADA Kódot is.
 
– A kongresszuson tisztújításra is sor került.
 
– Megválasztották az új elnököt, a 72 éves Sir Craig Reedie személyében aki korábban az IOC alelnöke és a WADA Etikai Bizottságának tagjaként dolgozott. Az új alelnök H.E.Mr.M.A Stofilet lett, aki korábban a WADA allapító testületének, a Foundation Boardnak egyik tagja volt. Jó minőségű munkát végzett  vezetése alatt a testület. Tovább dolgozik tanácsadóként a 81 éves korábbi alelnök, a svéd Björg Lundquist is.”
 
– Született olyan döntés is, amely közvetlenül érinti majd a 2016-os játékokat?
 
– A Rio de Janeiroban felállított WADA labor akkreditációját, számos pontatlanság miatt visszavonták, így az olimpián levett mintákat – a mai állás szerint – napi két alkalommal, külön repülővel szállítják majd a svájci Lausanne-ba illetve Kölnbe vizsgálatokra. A bezárt WADA labor akkreditációjának visszaadására jelenleg nem látszik semmiféle lehetőség.
 
Jocha Károly