Skip to main content
Molnár Dezső évtizede irányítja a Simon-Juhász párost.
 
Kellemes meglepetésre, már a 2011-es világbajnokságon olimpiai kvótát szerzett a Simon Béla – Juhász Adrián kormányos nélküli kétevezős egység. Mivel ebben a hajóosztályban itthon nincs számottevő ellenfelük, ez egyben azt is jelentette, hogy ott lehetnek a londoni olimpián. 
 
A mob.hu a pályafutásukat kezdettől – gyakorlatilag évtizede – irányító-egyengető edzőjüktől, az egykori válogatott evezőstől, Molnár Dezsőtől érdeklődött.
 
„Mindketten tehetséges fiatalemberek, akiknek folyamatos fejlődése – a 2010-es hullámvölgyet leszámítva – egyértelműen nyomon követhető – árulta el a Tisza Evezős Egylet igazgatója, egyben vezetőedzője. – Eddig 2009-ben érték el a leghangosabb sikerüket; akkor az U-23-as világbajnokságon ezüstérmet szereztek.”
 
– A következő évben azután kicsit megtorpant ez az ígéretesen haladó pályafutás.
 
„Nem azért, mert be kellett érniük az U-23-as Vb-n egy szerény 7. hellyel, ez csak következmény volt. A fiúk a 2009-es sikeren felbuzdulva, ugyanis hamar elhitték magukról, hogy már mindent tudnak és önállóvá váltak. Most már azt kell mondanom, ez a  visszaesés jókor jött, ők ugyanis felülbírálták magukat, s a 2011-es felkészülésnek már komoly alázattal álltak neki. Az esetleges konfliktusok „leföldelésére” több módszerben is megállapodtunk, havonta pedig mindenképpen tartunk egy-egy munkaértekezletet, amelyen átbeszélgetjük az előző időszak történéseit.”
 
– Az eredmények minden esetre bíztatóak voltak, hiszen 2011-ben a világbajnokságot leszámítva,  minden versenyen az A-döntőbe, tehát az első hat közé sikerült fiainak bejutniuk.
 
„A Vb-t számunkra teljesen új, szokatlan időrendben bonyolították le: a korábbi 3-4 napos menetrendet egyhetesre elnyújtották. Ennyi ideig nem tudtam bennünk fenntartani a szükséges feszültséget, ennek is köszönhető, hogy csak a 11. helyet szerezték meg.” 
 
– Az idei szezonra történő felkészülést egy nem tervezett műtét zavarta meg.
 
„Simon Bélának a térdét márciusban meg kellett operálni, ami a direkt célirányos edzéseket legalább három hétig hátráltatta. Elsősorban ennek tudható be, hogy az eddigi versenyeinken lassabb tempóval haladtak a legények, mint a riválisok. Meggyőződésem azonban, hogy az olimpia idejére mi is elérjük a szükséges csapásszámot.”
 
– Addig még több mint két és fél hónap van hátra. Miként alakul a hátralévő időszak programja?
 
„Szakmai szempontból helyesnek tűnik, hogy a következő, a Luzernben esedékes Világ Kupa fordulót kihagyjuk, s csak a harmadik VK-n, június 15-17. között, Münchenben szállnak ismét vízre az embereim. Ezt követően pedig, torkolattűzzel előre a jelszó.”
 
– Mire tartja képesnek tanítványait az ötkarikás játékokon?
 
„A B-döntőbe kerülés alapkövetelmény, ez a 7-12. helyek egyikét jelentheti majd a végelszámolásnál. Az igazság az, hogy a mezőnyből mindössze egyetlen páros, a háromszoros világbajnok, újzélandi Murray-Bond kettős emelkedik ki. Az első üldöző bolyt a német, az angol, a görög és a kanadai evezősök alkotják, a második csoportban kell lenniük a román, a holland és az ausztrál legénységgel együtt a mieinknek is. Ez legrosszabb esetben is a kilencedik helyet jelentené, de szerintem ebben a párban jóval nagyobb lehetőségek is benne vannak.” 
 
Forrás: Jocha(Press) Károly