Skip to main content
2010. október 22. - 10:39

A szabadság napja – beszélgetés Ütő Gézával

A szabadság napja
 

2010. évi október 23-i állami ünnepségsorozat programjának része a Parlament előtt, a Kossuth téren felállítandó Sportsátor. A szervezők ily módon is tisztelegni szeretnének az 1956.évi melbourne-i olimpia magyar résztvevői előtt. Közülük tizennégyen jelennek meg a sátorban, hogy találkozzanak a közönséggel. A nap érdekessége, hogy a régi idők kiválóságahoz későbbi korok és napjaink sztárjai is csatlakoznak.  A sportsátorban egész napos filmvetitésre is sor kerül. A nap házigazdája Dobor Dezső.

(további információ: www.oktober23.magyarorszag.hu )
 
 
A program:
 
10.00 KAJAK-KENU
 
MOHÁCSI FERENC
VAGYÓCZKY IMRE
KASSAI FARKAS ANDRÁS
KAMMERER ZOLTÁN 
 
11.00 VÍZILABDA
 
BOLVÁRI ANTAL
KÁRPÁTI GYÖRGY
GYARMATI DEZSŐ  
KOÓSZ ZOLTÁN
VÁRI ATTILA 
 
12.00 TORNA
 
KERTÉSZ ALICE
KÖTELES ERZSÉBET 
HÉDER JÁNOS
 
13.00 LABDARÚGÁS ÉS ÖKÖLVÍVÁS
 
GROSICS GYULA
MÉSZÖLY KÁLMÁN
GEDÓ GYÖRGY
IFJ. PAPP LÁSZLÓ
 
14.00 ÚSZÁS
 
GYENGE VALÉRIA
LITTOMERICZKY MÁRIA
TUMPEK GYÖRGY
VERRASZTÓ EVELYN 
 
15.00 ATLÉTIKA, EVEZÉS
 
FÖLDESSY ÖDÖN
ZSIVOCZKY ATTILA 
Kőbányai Szent László Gimnáziumban Jaskievich István – az ábrázoló geometria és rajz tanára – hívta evezni. 1946-tól evezett, először a Pannóniában, utána volt a Postásban, Vasasban, Honvédban, Kinizsiben. Dr. Török Zoltán is volt az edzője.
1948-ban érettségizett, bekerült a Műegyetemre, de kirugták. A Kispesti Traktorgyárba küldték hegesztőnek.
1951-52-ben a TF-re járt, ekkor már felnőtt válogatott volt. 
Az 1956-os olimpia előtt edzőtáborban voltak a fogaskerekű fölső végállomásánál a Vörös Csillag szállóban. Nagy lelki nyomás nehezedett rá, mert az apját B-listázták, őt az egyetemről kirakták, állástalan volt, mindennek a megváltoztatását és lakást ígértek, ha győznek az Olimpián, s tetejében abszolút esélyesek voltak. Ez a lelki teher visszájára fordította az akarást és a kuzdőszellemet. Ehhez jött a forradalom, aminek hírét ők az edzőtáborban hallották.
Egy éjszakára hazamehettek – ki hogy tudott – a családjukhoz, ő nem jutott el csak a Magyar utcáig a menyasszonya szüleihez.
Mindenki szerzett magának Kossuth címert a mezére, a címer egyik sarkára később a híreket megtudva gyásszalagot varrtak.
Október 27-én mentek el, először Prágába, onnan mentek november 4-én repülővel Melbourne-be, közben Prágában szabályos fogságban voltak, féltek, hogy terjesztenék a forradalmi szellemet.
Az olimpián bénult lélekkel, bénult akarással, szinte letargiában versenyeztek, csúnyán kikaptak.
Az olimpiáról hazajött, de menyasszonyával együtt néhány hónap múltán visszaindult, s Ausztráliában letelepedett. Ott is evezett, de a nagy ausztrál csapatba nem került be, szkiffet vásárolt.
Disszidens magyaroknak épült ház-kolóniában kaptak lakást, ott éltek 10 évig. Építészmérnök lett, majd 1992-ben – részben az ausztrál gazdaság visszaesése miatt, részben a nálunk lezajlott rendszerváltás hírére – hazatelepültek. 
Most nyugdíjasként amerikai építőipari cégnél angol műszaki nyelvi fordításokat végez.
Eredményei: 
1950
OB I. 2-
Zágon Miklós (Vasas)
1953
OB I. 2-
Kávai Zoltán (Honvéd)
1954:
OBI 2-
Kávai Zoltán (Bp. Kinizsi)
 
OB I. 8+
(Sándor István, Kovács Csaba, Mészáros Géza, Hidas Márton, Riheczky Reczső, Kávai Zoltán, Márton László, Paulovics Béla k.)
 
1955:
OB I. 4+, 4-
Kovács Csaba, Riheczky Rezső, Kávai Zoltán, Paulovics Béla k.
1956:
OB I. 4+, 4-
Kovács Csaba, Riheczky Rezső, Kávai Zoltán, Zimonyi Róbert k.
 
EB II. 4-
Bled
Kovács Csaba, Riheczky Rezső, Kávai Zoltán.