Skip to main content
Mai versenynapon ismét mind a 12 magyar versenyző rajhoz állt a luzerni Rotsee tavon rendezett világkupa viadalon.
 
Férfi kormányos nélküli kettesünk (Simon Béla és Juhász Adrián –Szolnoki Főiskola Tisza Evezős Egylet) ismét remekelt, a középfutamban könnyedén hozták a továbbjutást jelentő harmadik helyezést a brit és a kanadai csapat mögött. Nekik így holnap a döntőben drukkolhatunk a legjobb helyezésért. Döntőbe jutásuk jó prognózis az augusztusi olimpiai kvalifikációs világbajnokságra. Az evezés Mekkájának is nevezett Luzern-ben általában, mint most is a teljes világbajnoki mezőny részt vesz, sőt egyes nemzetek két csapatot is indítatnak, hogy eldöntsék, melyikkel vágjanak neki az olimpiai kvótaszerzésnek.
Könnyűsúlyú egypárevezősök A/B középfutamában Markgrúber Balázs (Csepel Evezős Klub) az ötödik helyen végzett, ezzel a délutáni B döntőbe került, ahol a 7-12 helyért húz majd. futama 16.12-kor lesz.
 
A D döntőben evezett Csepregi Gábor (Danubius Nemzeti Hajós Egylet), aki magabiztos előnnyel ért a 2000 méteres táv végére, ezzel 19. helyen végzett a könnyűsúlyú egypárevezősök mezőnyében.
 
Férfi könnyűsúlyú kétpárevezősben Varga Tamás (EDF Démász Bajai SVSC) és Galambos Péter ( Vác VEC) hatalmas fölénnyel nyerte a D döntőt, ezzel szintén a 19. helyen végzett. Az előfutamban nyújtott teljesítményük – harmadik legjobb idő a mezőnyben – és a mai evezésük azt mutatja, hogy ez a csapat többre is képes. A világbajnokságra való felkészülés egyik fő célja kell legyen, hogy az előfutamban és most a döntőben mutatott formát egyenletesen tudják hozni minden futamban.
 
Női könnyűsúlyú kétpárevezősben Hajdú Zsuzsanna (Csepel EK) és dr. Alliquander Anna (Danubius Nemzeti Hajós Egylet) a harmadik helyen végzett a D döntőben, ezzel 21. helyezést szerzett a világkupán.
 
Női kétpárevezősben Gyimes Krisztina (Győri VSEK) és Szabó Katalin (Vác VEC) a C döntőben ötödik helyen ért célba, ezzel 17. összesített helyezést szereztek.
 
Férfi kétpárevezősben Elekes Szilveszter (Budapest Evezős Egyesület) és Hermann Róbert (Velencei-tavi VSI) nagyon jól kezdte futamát, 1500 méternél még a negyedik helyen evezett, de nem bírta visszaverni az urkán és a cseh csapat „támadását” és végül a hatodik helyen értek célba, ezzel összetettben a 18. helyezést szerezték meg.
 
Ma délelőtt sor került a Magyar Evezős Szövetség 2013-as Európa-bajnoksági pályázatának bemutatására a Nemzetközi Evezős Szövetség Európai Testülete előtt. A mai esemény fontos állomás a pályázási folyamatban. A végső döntést az európai evezős szövetségek képviselői hozzák meg a szeptember 17-én megrendezésre kerülő közgyűlésükön.
 
Részletes eredmények és élő közvetítés: www.worldrowing.com