Skip to main content
2012. szeptember 01. - 15:12

A paralimpiai evezős versenyek reményfutamaiból Lengyel Mónika a “B” döntőbe jutott

Eton Dorney evezős pályáján a paralimpia versenyzőinek ma újra esélyük volt a döntőbe jutást kivívni négy versenyszámban. Lengyel Mónika a paralimpiai evezős versenyek ASW egypárevezősök első reményfutamában 5. lett.
 
A paralimpiai evezős versenyek második napján Eton Dorney-ban kellemes időjárás köszöntötte a reményfutamok résztvevőit és a zsúfolásig megtelt lelátókon drukkoló közönséget. A ma megrendezett nyolc reményfutamból Magyarország egyben, méghozzá a női AS* egypárevezősökében volt érintett, Lengyel Mónika (Arrabona Evezős Klub) révén. Minden reményfutamból az első két helyen célba érkező hajó jutott tovább a fináléba. Mónika saját korábbi időeredményeit is megjavítva futamában az 5. helyen ért célba izraeli, brazil, lengyel és dél-afrikai ellenfelei mögött. Ezzel a helyezéssel a “B” döntőben állhat ismét rajthoz holnap, londoni idő szerint 9:30-kor. Mónikának reális esélye van a “B” döntő 4-5. helyét megszerezni a szakemberek szerint. Edzője, Székely István bízik abban, hogy japán ellenfelét, akinél mindkét napon jobb időeredményt ért el, holnap is megveri, illetve szoros küzdelem várható Móni és a portugál Filomena Franco között. A döntőben a mezőnyből kimagasló ukrán Alla Lysenko és belorusz Liudmila Vauchok mellett Moran Samuel (izraeli), Claudia Santos (brazil), Nathalie Benoit (francia) és Joan Reid (kanadai) küzdenek az aranyérmekért.
A férfiak AS egypárevezős versenyszámában az évek óta veretlen, pekingi paralimpiai bajnok, brit Tom Aggar a toronymagas esélyes. A vegyes TA** kétpárevezősöknél a paralimpiai bajnok nagy valószínűséggel a francia, kínai, brit, amerikai hajók közül kerül ki. A vegyes LTA*** kormányos négyesek döntőjében a legnagyobb favoritnak a német egység számít.
A MESZ Eton Dorney-ban tartózkodó elnöke, Dr. Regényi Tamás és Ott Zsuzsanna főtitkár rövid helyzetjelentése szerint az evezős pályán a hangulat kitűnő, a remek és sportszerű közönség biztatását a versenyzők fantasztikus és izgalmas versenyekkel hálálják meg. Dr. Kokas Péter, aki a FISA (Nemzetközi Evezős Szövetség) orvosaként vesz részt a Paralimpián, is elismerően nyilatkozott a rendezésről.
Tegnap Magyarország londoni Nagykövete az általa adott fogadáson köszöntötte a magyar paralimpikonokat, a csapat vezetőit, a sportolókat felkészítő edzőket, segítőiket.
 
A paralimpiai evezős versenyek döntői szeptember 2-án, 9:30 órakor (magyar idő szerint 10:30) kezdődnek. A futamokat élőben lehet követni a www.worldrowing.com oldalon.
* AS – az evezés adaptív, ill. paralimpiai versenyszámaiban használt kategória, jelentése: a versenyző a karját és a vállát tudja funkcionálisan használni. A hajóban rögzített ülés van, a versenyzők felsőteste is rögzítve van az ülés háttámlájához.
** TA – az evezés adaptív, ill. paralimpiai versenyszámaiban használt kategória, jelentése: a versenyző a törzsét és a karját tudja funkcionálisan használni. A hajóban rögzített ülés van.
*** LTA – az evezés adaptív, ill. paralimpiai versenyszámaiban használt kategória, jelentése: a versenyző a lábát, törzsét és karját is tudja funcionálisan használni. Gurulóüléses, kormányos négyes hajókban versenyeznek.