Skip to main content

Önerőből, gőzerővel készülnek a poznani világbajnokságra

A magyar evezőssport erősödésének egyik jeleként idén már másodszor indul a könnyűsúlyú nyolcas a  világbajnokságon a korábban évtizedeken át szóba sem került kategória legjobbjai ellen. A nyolcast Búza József szövetségi edző – sportberkekben Gabona – készíti fel. 

– Már 2005-ben szóba került a nyolcassal való foglalkozás lehetősége, de végül csak 2008-ban jutottunk el odáig, hogy felkérésre érdemben is elkezdhettem foglalkozni ezzel a korábban szóba sem jövő egységgel – mesélte Búza, aki a Budapesti Honvéd többszörös bajnokaként, már 29 éves korától edzősködik, s immár ötödik esztendeje a szövetségnek is dolgozik. – Mindössze néhány hetünk volt a felkészülésre, hogy azután kölcsön hajóban vízre szálljon a csapat az ausztriai Linz melletti Ottensheimben megrendezett világbajnokságon.

– Ahol a kilencedik helyet szerezték meg.

– Ha azt mondom, kilencből lettek kilencedikek, bárki hajlamos lehet egy legyintéssel elintézni a dolgot, pedig a hetediktől is alig fél hajóval maradtak le. Az idei nyolcas pedig mindenképpen jóval erősebb lesz a tavalyinál.

– Mégis, mennyivel?

– Jelentősen megfitalítottam az egységet, mindössze hárman maradtak a régiek közül a hajóban, az átlagéletkor nincs huszonkét esztendő. Nem érdekeltek a tavaszi válogató egyesben elért eredményei, minden egyes pozícióra igyekeztem az oda legjobban passzoló embereket összeválogatni. Az is sokat számít, hogy az U23-as Vb-ről vakbél operáció miatt lemaradt bajai Forrai Dávid személyében egy nagyon rátermett vezérevezőse van a nyolcasnak. Az egyetlen, ám cseppet sem elhanyagolható gondot a hajókérdés megoldatlansága jelentette. Tavaly is kölcsönhajóban indultunk a Vb-n, az idei felkészülés során is ez volt az alaphelyzet. Köszönettel tartozunk a csepeli veteránoknak, majd a Ferencvárosi EC-nek, akiktől segítséget kaptunk hajó ügyben.

– Az előjeleket tehát bíztatónak tartja. Konkrétan mire számít?

– Lelkes kis csapatom teljesen önerőből készül, miként a kiutazás összes költségét is a versenyzők, sportkörük vagy szüleik állják. Azt biztosra ígérhetem, hogy az idén elvégzett jóval több, közös gyakorlásnak meglesz az eredménye. A magyar nyolcas a kilenc induló között egészen biztosan nem lesz utolsó.

– A világbajnokság egyébként a jövő héten, a lengyelországi Poznanban kerül megrendezésre. A nyolcas mellett rajtoló másik két magyar egységet mire tartja képesnek?

– A női könnyűsúlyú kétpárevezős – Hajdú Zsuzsanna és dr. Alliquander Anna – ebben a szezonban eddig a legjobb magyar evezős egységnek számít. A rendkívül erős mezőnyben ha az első tízbe sikerül bekerülniük, az már nagyon komoly sikernek számítana. A férfi könnyűsúlyú páros kényszerű felbomlása – Galambos Péter arcüreggyulladást kapott – után Varga Tamás egypárban áll rajthoz. Kellemes meglepetés lenne, ha az első hatba be tudná küzdeni magát.

Forrás: JochaPress