Skip to main content

31 ország részvételével megkezdődtek a 2009. évi Európa-bajnokság küzdelmei Bresztben. A pálya és a hozzá tartozó létesítmények kiválóak.

Az időjárás is kedvező, jók a körülmények a versenyzéshez. Mára talán a csapatnak sikerült kipihenni az ideutazással kapcsolatos, a számunkra már szinte csak anekdotákból ismert bürokratikus, hosszú órákon át tartó határátlépés gyötrelmeit is.

A magyar evezős válogatott 6 csapattal vesz részt az Európa-bajnokságon, ahol számos korábbi és „friss” világbajnok is rajthoz áll. Néhány név a legismertebbek közül: Ekaterina Karsten, Iztok Cop.

A szövetségi kapitány,

Ficsor László előzetes várakozása szerint 3-4 egységünk végezhet a fináléban.

Az első döntős helyet a női könnyűsúlyú kétpárevezősnek sikerült megszereznie.

Alliquander Anna és Hajdú Zsuzsa futamából másodikként jutott tovább, csak az idei poznani vb-n érmes lengyel hajó tudta megelőzni őket.

Az U23 ezüstérmes Juhász Adrián és Simon Béla a férfi kormányos nélküli kettesek előfutamában harmadik lett, mivel egyből csak a futamgyőztes jutott tovább, ők még reményfutamban vesznek részt holnap. Hasonló helyzetben van a férfi kétpárevezősünk,

Orbán Gergely és Szekér László, akik negyedik helyen végeztek az előfutamban. A döntőbejutást a holnapi reményfutamban harcolhatják ki. Szabó Katalin a világ- és olimpiai bajnoki ezüstérmes cseh Mirka Knapkovával azonos előfutamban indult, és ötödik lett. Természetesen a holnapi reményfutam számára is reményt ad a továbbjutásra, annál is inkább, mert az időeredmények alapján Katiék futama jóval gyorsabbnak bizonyult. A legnehezebb Varga Tamás helyzete volt, aki könnyűsúlyúként a normálsúlyúak egypárevezős versenyszámában indult. Bár nem ő volt az egyetlen, aki ezt tette, az első körben a könnyűek nem rúgtak labdába, Tamás az előfutamban negyedik lett. Mivel ez a legnépesebb mezőny, a reményfutamra is a mai napon, délután került sor, ahol Varga Tamás kitűnő versenyzéssel másodékként ért célba és bejutott a legjobb 12 közé. Holnap tehát a középfutam következik, a tét pedig a döntőbejutás.

A férfi kormányos nélküli négyes – Lőrinczy Péter,

Kitka Gergely, Veréb Dávid, Dumitrás István – is negyedik lett. A reményfutamban komoly esélye van a csapatnak a továbbjutásra.

 

 

 

Részletes eredmények: www.worldrowing.com