Skip to main content

Ifjúsági válogatottunk hosszú évek óta legsikeresebb Európa-bajnoki szereplését ünnepelhettük Franciaországban május végén. Négy egységünk is döntőbe jutott, ebből kettő dobogóra állhatott. Pergel László utánpótlás szövetségi kapitány szerint nagyon motiváltan tértek haza az egységek Brive-la-Gaillarde-ból.

Fotók: Czucz Bálint/Magyar Evezős Szövetség

Az egypárevezősben versenyző Pádár Luca ezüstérmet, a Kalmár Áron, Pálmai Ágoston, Kunstár Simon, Csizmadia Ádám összetételű férfi kormányos nélküli négyes bronzérmet nyert a franciaországi korosztályos Európa-bajnokságon. Két értékes negyedik helyezéssel is gazdagodtunk: kormányos nélküli kettesben Bencsics Hella, és Füzi Boglárka, kétpárevezősben pedig Kovács Eszter, és Nagy Zsófia ért célba negyedikként az A döntőben.

“A siker elsősorban a versenyzők, és a felkészítő edzők érdeme. A magam részéről annyit tettem hozzá, hogy tovább vittem az elődöm, Lőrincz Attila munkáját” – mondta Pergel László utánpótlás szövetségi kapitány.

“A döntős csapatok nagy része az előző évi Európa-bajnokságon is indult. Akkor rutint szereztek, és nagyon lelkesen készültek az idei Eb-re, lehetett rájuk számítani, építeni. A felkészítő edzők Molnár Dezső, Puruczki Ferenc, Alföldi Zoltán, és Illés László mellett szeretném megemlíteni Dani Zsolt nevét. Több mint egy éve segíti a négyes felkészülését. Éppen egy évvel ezelőtt a bledi nemzetközi regattán indult el az idei Eb-n bronzérmet szerző csapat. Akkor a második helyen zártak magyar vetélytársaik mögött, tavaly a vb-n már megnyerték a B döntőt, és idén még előrébb léptek.”

“Luca tavaly nagyon kicsivel maradt le az Eb-döntőről. Láttuk már rajta, hogy ez az eredmény benne van. nagyon jó felkészítés előzte meg az idei Európa-bajnokságot.”

“A női kétpárevezős a válogató versenyek alapján került kialakításra. Olimpiai számban döntőbe kerülni, és negyedik helyen végezni az első nagy világversenyükön, nagyon komoly dolog! A női kormányos nélküli kettes is előrelépett a jó felkészítésnek köszönhetően!”

“Biztos vagyok abban, hogy a négy döntős egység tagjai nagyon motiváltan tértek haza. Tudják, hogy megéri beletenni a munkát, akkor is, ha sokszor nagyon kimerítő.”

Szigeti Ferenc, és Gasztonyi Péter kormányos kettesben, Pető Benedek, és Horváth Csaba  kétpárevezősben minden tőlük telhetőt megtettek, jól versenyeztek, nem játszottak alárendelt szerepet, jó lett volna, ha sikerül előrébb végezniük – zárta mondandóját Pergel László.