Skip to main content

A hat országot felvonultató nemzetközi utánpótlás megmérettetésen az összesített, a férfi és a női pontversenyben is a második helyen zárt a magyar serdülő válogatott, amely négy arany-, hét ezüst és egy bronzérmet szerzett a Velencei-tavi versenyen. Az ORV-n a Visegrádi együttműködés országai: Csehország, Szlovákia, Lengyelország és Magyarország mellett meghívottként Ausztria és Szerbia vett részt.

Hagyományosan négy év után tért vissza Magyarországra az Olimpiai Reménységek Versenye, amelyre a résztvevő országok a legjobb serdülő korú evezőseiket küldték. A Velencei-tavi ORV-n a házigazdák állították ki a legnépesebb csapatot, mind a tizenhárom számban szurkolhatunk a magyaroknak.

Az utóbbi évekhez hasonlóan ezúttal is a csehek domináltak, az összesített pontversenyben hat, a férfiak értékelésében egy, míg a női pontversenyben öt ponttal előzték meg Magyarországot.

„A fiú pontversenyt tavaly mi nyertünk most egy kicsivel maradtunk le az elsőségről. A lányoknál nagyobb lett a lemaradásunk, érzésem szerint bennük maradt néhány aranyérem” – értékelt Lőrincz Attila utánpótlás szövetségi kapitány.

„Jól versenyzett a női egy- és kétpárunk, de tőlük titkon elsőséget reméltem, ahogy a fiú kettesünktől is. Utóbbiak kormányos négyesben akkora meccsre voltak kényszerülve, hogy kifogyott a kakaó a kettesre. Fontos tudni, hogy a fiúk negyven éves NDK-hajóval álltak rajthoz, a kelleténél nagyobb erőfeszítést igényelt számukra a győzelem, ez ütött aztán vissza kettesben”.

Ezúttal is Csehország dominált az ORV-n, megvédték címüket a Velencei-tavon. „A csehek nem csak a régióban dominánsak, rendszeresen ott vannak az ifjúsági világversenyeken a dobogón. Köztük és a mieink között elsősorban technikai képzettségben látom a különbséget, a mieink nagyon lelkesek, a csehek pedig egységesebbek technikailag.

Lőrincz Attila éppen ezért kiemelte Pogány Ingrid és Ferencz Panna női kettesben aratott győzelmét. „Nem annyira fizikálisak, erőteljesek, de technikásak, egységesebbek, ezért le tudták gyűrni a fizikális hátrányt, köszönjük Molnár Dezsőnek!”

Az ORV történetében először álltak rajthoz nyolcas egységek, ám ezek eredményei nem számítottak bele a pontversenybe. „Biztos vagyok benne, hogy a fiú nyolcasunk győzelme sok önbizalmat adott a srácoknak. Remélem, hogy a versenyszám ezentúl állandó programja lesz az ORV-nek és a pontversenynek is része lesz majd, mert nagy érdeklődés alakult ki iránta. A fiúknál öt, a lányoknál három nyolcas állt rajthoz” A magyar fiú nyolcas arany-, a lányok ezüstéremmel zárták a királykategória versenyét.

A Velencei-tavi Evezőspályán egész hétvégén verseny lesz: szombaton és vasárnap a Vidék bajnokság küzdelmei zajlanak majd. Egyébként ez a pálya ad otthont az év legnagyobb nemzetközi veterán versenyének, a szeptember 11-15. között zajló Masters Világbajnokságnak is.

Az összesített pontverseny végeredménye:
1. Csehország 33 pont
2. Magyarország 27 pont
3. Lengyelország 23 pont

A fiúk pontversenyének végeredménye:
1. Csehország 17 pont
2. Magyarország 16 pont
3. Lengyelország 12 pont

A lányok pontversenyének végeredménye:
1. Csehország 16 pont
2. Magyarország 11 pont
Lengyelország 11 pont

A magyarok eredményei:

Férfiak:
Egypárevezős:
1. Somogyi Dávid (edző: Pető Tímea)

Kétpárevezős:
2. Killik László, Sarkadi-Nagy Nimród (edző: Bujdosó Miklós)
…4. Kovács Gergő Ferenc, Gosztola Balázs (edző: Ifj. Pergel László)

Négypárevezős:
2. Fernandez Kiss Dávid, Hambalkó Bence, Rózsavölgyi Viktor, Nagyszokolyai Áron (edző: Pető Tímea)
…5. Kiss Márk László, Zudor Marcell, Fekete Zalán, Kiss Bence (edző: Pető Tímea)

Kettes:
2. Bujtás Bence, Budai Gergely (edző: Simon Tamás)

Négyes:
4. Tamási Benedek Zsolt, Berta Gergely, Belán Bendegúz, Nagy Gergely (edző: Ifj. Pergel László)
5. Shah Amir, Nagy Bendegúz, Virág Benke Nimród, Kovács Péter (edző: Vaczula István)

Kormányos négyes:
1. Bujtás Bence, Budai Gergely, Kósa András, Kovács Sándor, kormányos: Belovai Attila (edző: Simon Tamás)

Nyolcas:
1. Nagy Gergely, Kovács Gergő Ferenc, Belán Bendegúz, Nagyszokolyai Áron, Gosztola Balázs, Fernández Kiss Dávid, Kósa András, Kovács Sándor; kormányos: Babai Márton István (edző: Ifj Pergel László)

Nők:
Egypárevezős:
2. Harsányi Viktória (edző: Karácsony Tibor)
…4. Varga Éva (edző: Lakó Szandra)

Kétpárevezős:
2. Kellner Fanni, Maticsek Lizett (edző: Németh Zoltán)
…4. Bóka Sára, Harsányi Orsolya (edző: Karácsony Tibor)

Négypárevezős:
2. Király Lilla, Válint Adél, Czencz Lili, Preussberger Nóra (edző: Sehr Miklós)
…4. Romsics Lili, Dudás Emese, Lukácsovics Flóra, Smolkó Zsuzsanna (edző: Németh Zoltán)

Kettes:
1. Pogány Ingrid, Ferencz Panna (edző: Molnár Dezső)

Négyes:
3. Derekas Flóra, Derekas Petra, Lajkovics Rebeka, Juhász Sára Rebeka (edző: Bartos Nándor)
4. Elek Boglárka, Birtalan Rita, Zelei Karolina Johanna, Kátai Fruzsina (edző: Bujdosó Miklós)

Nyolcas:
2. Maticsek Lizett, Romsics Lili, Derekas Flóra, Derekas Petra, Lajkovics Rebeka, Juhász Sára Rebeka, Pogány Ingrid, Ferencz Panna, kormányos: Hanga Zsófi (edző: Molnár Dezső)

A verseny valamennyi eredménye elérhető itt:
https://hunrowing.hu/wp-content/uploads/legacy-uploads/files/verseny/jegyzokonyv/OHR%20results.pdf