Skip to main content

Szombaton került sor a Dunai Regatta egyetemi evezős versenyeire. A nyolc magyar, és egy szerb egyetemi nyolcas a Vigadó, és a Műegyetem közötti szakaszán mérte össze erejét. Az őszi időjárás feladta a leckét a döntő résztvevőinek, gyakorlatilag esőfüggönyt kellett áttörniük a minél előkelőbb helyezések eléréséhez. A versenyeket a Műegyetem rakparton sport-, zenei és kulturális programok kísérték – a Nemzeti Sportügynökség szervezésében.

A koronavírus-járvány miatti kényszerszünet után legalább kettőzött erővel tért vissza a Dunai Regatta, Budapest egyik legjelentősebb, egyetemisták számára szervezett sport- és kulturális fesztiválja, amely idén már két napon keresztül várta látogatóit.

A reggeli órákban még esett az eső, ám mire a csapatok java megérkezett a Műegyetem rakpartra, addigra a nap is kisütött, jó víz várta a csapatokat.

Napközben a Nagyszínpadon két korábbi kiváló nemzetközi eredményt elérő egységünket is köszöntöttük. Az 1972-es müncheni nyári olimpián férfi nyolcasban 7. helyet elért csapatot: Bányai Ágoston, Dávid Imre, Kokas Péter, Melis Zoltán, Pályi András, Romvári László, Zsitnik Béla, kormányos: Ölschléger Róbert, illetve a 2001-ben kétpárevezősben első világbajnoki címét szerző Pető Tibor-Haller Ákos párost. Sikerük 50., illetve 20. évfordulóján köszöntöttük őket (kétpárunkat a koronavírus-járvány miatt tavaly nem köszönthettük).

A Dunai Regatta 2022 első előfutamában a Szegedi Tudományegyetem, és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem nyolcasa meglépett a többiektől, és szorosan egymás után érkeztek célba, a harmadik helyen a Corvinus Egyetem csapata jutott a döntőbe. A Belgrádi Egyetem, és az Óbudai Egyetem érdemben nem tudott beleszólni a továbbjutást illető kérdésekbe.

A Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem, és az Eötvös Lóránd Tudományegyetem csapatával vált teljessé a döntő mezőnye, a két nyolcas szinte teljesen azonos időt húzott a második előfutamban. Öt tized másodperccel a TE nyert. A Széchenyi István Egyetem, és a Semmelweis Egyetem elbúcsúzott a további küzdelmektől.

A döntőre való felevezéskor már nagyon esőre állt az idő, a zápor pedig teljes egészében “lekísérte” a futamot. A Szabadság híd után következő végső finisben a mezőny elején sorrendben a Műegyetem, és a Szegedi Tudományegyetem hajója törte át az esőfalat, majd érkezett célba. A harmadik helyen a Corvinus gárdája üldözőitől biztonságos távolságban a harmadik helyen ért célba. Az ELTE, majd a TE zárta a sort. Alighogy beértek az eső el is vonult.

Eredmények

 1. Előfutam
 1. Szegedi Tudományegyetem 4:50,480
 2. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 04:51,020
 3. Budapesti Corvinus Egyetem 04:58,880
 4. University of Beograd 05:05,687
 5. Óbudai Egyetem 05:39,892

2. Előfutam

 1. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem 05:17,362
 2. Eötvös Lóránd Tudományegyetem 05:17,882
 3. Széchenyi István Egyetem 05:19,629
 4. Semmelweis Egyetem 05:38,488

DÖNTŐ

 1. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 04:28,158
 2. Szegedi Tudományegyetem 04:33,618
 3. Budapesti Corvinus Egyetem 04:37,498
 4. Eötvös Lóránd Tudományegyetem 04:41,231
 5. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem 04:42,411

Mindenkinek gratulálunk, további sikereket kívánunk!