Skip to main content
2010. június 18. - 20:47

A könnyűsúlyú fiúk a legjobbak

Az evezős világkupa sorozat második felvonására a 2018. évi téli olimpiai játékok megrendezésére kandidáló Münchenbe utazott a nemzetközi mezőny színe-java. Az európai résztvevők mellett a tengeren túli nemzetek is szép számmal vannak jelen, a házigazda németek után a legnépesebb küldöttséggel az ausztrálok, az idei világbajnokságnak otthont adó Új-Zéland és szokás szerint Nagy-Britannia érkezett.

 

 

 

Az időjárás nem volt kegyes az evezősökhöz, az időnként viharossá erősödő szél néha tarajos hullámokat korbácsolt a müncheni olimpiai evezős pálya vizére.

Galambos Pétert (Vác Városi Evezős Club, edzője: Rapcsák Károly) ez egy csöppet sem zavarta, magabiztosan nyerte előfutamát, az egész mezőnyből a második legjobb időt evezve jutott be a legjobb 24 közé. A negyeddöntőre, melyre délután került sor, még tartalékolni is tudott az erejéből. Petinek sikerült a rajtot olyan jól elkapni, hogy az első 500 méteren már mindenkit maga mögé utasított és mindvégig sikerült is előnyét megőriznie.
 

Futamgyőzelmével egyértelműen a szám esélyesei közé került, de ő egyáltalán nem bízza el magát, hiszen a mezőnyben ott van a regnáló világbajnok és olimpiai helyezett. A döntőhöz vezető út következő mérföldköve a szombati középfutam, ahol legalább a harmadik helyen kell végeznie.

Jól ment ma a férfi könnyűsúlyúaknak, hiszen a kétpárevezősben a világkupán most debütáló Rácz Róbert Bence (Danubius Nemzeti Hajós Egylet, edzője: Forró Dezső)és tapasztalt Varga Tamás (Bajai Spartacus Vízügy SC, edzője: Szögi László)összeállítású egység az előfutam második helyén végzett a tavalyi világbajnok új-zélandi hajó mögött, bebiztosítva helyét a holnapi középfutamban.
A Juhász Adrián, Simon Béla alkotta kormányos nélküli kettes (Tisza Evezős Egylet, edzőjük: Molnár Dezső) U23 vb ezüstérmesként mindjárt az első fordulóban a felnőtt világbajnokkal mérhette össze erejét. Ebből az összecsapásból még a tavalyi világbajnokok, Murray és Bond (Új-Zéland) kerültek ki, de a szolnoki fiúk a futamban megszerzett harmadik helyüknek köszönhetően holnap a döntőbe jutásért versenyeznek.

A női könnyűsúlyú kétpárevezősben induló dr. Alliquander Anna (Danubius Nemzeti Hajós Egylet, edzője: Forró Dezső) és Hajdú Zsuzsanna (Csepel Evezős Klub, edzője: Bene László) számára is bemelegítés volt az előfutam, mivel a döntőbe csak a futamgyőztesek kerültek be közvetlenül, lányainknak holnap lehet még bizonyítani, hogy a legjobb hat között a helyük.
Szabó Katalin (Vác Városi Evezős Club, edzője: Rapcsák Károly) is két pályán van túl. Az előfutamban mutatott bíztató teljesítményt a reményfutamban nem sikerült megismételnie, nem sikerült a középfutamba bejutni.

A férfi kétpárevezősünk, Szekér László (Tisza Evezős Egylet, edzője: Molnár Dezső)és Széll Domonkos (Csepel Evezős Klub, edzője: Bene László) feladata a nemzetközi mezőnyben történő versenyrutin megszerzése, nekik ma még nagy falat volt a világ élvonala, de reméljük, hamarosan sikerül utolérni a legjobbakat.

Részletes eredmények: www.worldrowing.com