Skip to main content

Pénteken a szolnoki Városházán és a vasárnapig tartó XXII. Tisza Kupán ünnepel a város evezős közössége. A története során számos nehézségen áteső Tisza Evezős Egylet együttműködve a Szolnoki Sportcentrummal az ország egyik legjelentősebb utánpótlás bázisává lépett elő. Evezősei között olimpikonok, világ, és Európa-bajnokok vannak.

A jubileum alkalmából a szolnoki Városházán tartottak ünnepséget pénteken, amelyen a többi között részt vett Szalay Ferenc polgármester, Pető Tibor a Magyar Evezős Szövetség elnöke, Dávid Imre a MESZ örökös tiszteletbeli elnöke, Herkules János, Kücsön Gyula és Varga Tamás elnökségi tagok, valamint Mihály Tibor tiszteletbeli örökös elnökségi tag. Az esemény egyúttal a XXII. Tisza Kupa Nemzetközi Evezős Verseny megnyitója is volt.

„Az első meghatározó sportágam az evezés volt, hetedikes koromtól az egyetem kezdetéig űztem Esztergomban, és ez megalapozta az életemet”

– mondta beszédében Szalay Ferenc Szolnok polgármestere, aki bejelentette, születésnapi ajándékként ötmillió forintot adományoznak a klubnak. A polgármester kiemelte az evezésnek Szolnokon igazi közösségteremtő ereje van, és az egészséges életmódban is nagy szerepet játszik.

Pető Tibor, a Magyar Evezős Szövetség elnöke hangsúlyozta, a polgármester gesztusa azt mutatja, hogy a város letette a voksát az evezés mellett.

„Egy város életében nagyon fontos fokmérő, hogy milyen sport és kulturális élete van, Szolnokon mindkettő kiemelkedő. A Tisza Evezős Egylet jó példa arra, hogyan lehet újraindítani és fejlődő pályára állítani egy helyben jelentős múlttal rendelkező sportágat. A kilencvenes évek végén sokadjára indították újra az evezést Szolnokon, ekkor már Molnár Dezső volt a fejlődés motorja.

Akkoriban még messze nem az erős klubok közé tartoztak, kevés versenyzővel, gyenge minőségű eszközökkel próbáltak helytállni. Majd az egyik legjelentősebb utánpótlás bázissá léptek elő, amely az elmúlt években olimpikonokat, világ, és Európa-bajnokokat adott.”

Rusvai Antal, a Tisza Evezős Egylet elnöke elmondta az 1930-as, az 1950-es években is szükség volt a megújulásra, az utolsó nagy újjászületést követően, az utóbbi 15 évben pedig olyan eredményeket ért el a szolnoki evezés, amely megismertette a város nevét világgal, és feltette a sportág hazai térképére is.

„1994-ben a nulláról kellett építkeznünk. Végtelen a sor, de két ember nevét meg kell említenem: Dr. Császi Ferencét, és Molnár Dezsőét. Ők szinte a porból emelték ki a szolnoki evezést. Az anyagi hátterünk már nem bizonytalan, az utóbbi két-három évben fejlődött a sportág támogatása, már nem kell kilincselnünk a szponzori támogatásokért.”

Molnár Dezső a klub korábbi vezetőedzője, szövetségi kapitányi kinevezését követően tavaly átadta feladatait kollégáinak, jelenleg a Tisza Evezős Egylet ügyvezető elnökeként tevékenykedik. Számára igazán felemelő érzés volt részt venni az ünnepélyen, úgy érzi méltóképpen került megünneplésre a 120 éves jubileum.

„A kitartó munka hozta meg a gyümölcsét. Ugyanakkor az is fontos, hogy nem az evezésből kell megélnünk, hanem az evezésért kell élnünk, én ezt vallom. Ez nem egy munkahely, annál sokkal több. Az újjáalakuláskor egyetlen hajó volt felszerelhető és volt még két olyan, amit javítás után tudtunk használatba venni. A hajóház romokban hevert.

Büszke vagyok arra, hogy felálltunk ebből a helyzetből, és meghatározó szereplőjévé váltunk a hazai és a nemzetközi evezésnek. Ahogy arra is, hogy vezetőedzőként több nemzetközileg is versenyképes egységet készíthettem fel a klubban.”

Egészen pontosan 1994. szeptember 21-én Dr. Császi Ferenc elnökletével alakult meg a „régi-új” Tisza Evezős Egylet. A klub örökös tiszteletbeli elnöke elmondta:

„úgy vagyunk az evezéssel, mint a Moldova-könyvben azok, akiket a mozdony füstje megcsapott. Bennünket a Tisza, és az evezés szeretete éltet. Akit egyszer megérinti a légkör, a hangulat a hajóházban az soha nem felejti.”

A Tisza Evezős Egylet tizennégy évvel ezelőtt felvételt nyert a Szolnoki Sportiskolába, erről és a MESZ által biztosított támogatásról Zsömle Balázs elnökségi tag beszélt.

„Azóta a Szolnoki Sportcentrum adja az evezősök gerincét, emellett a klubban a veterán evezés is jelen van. A Magyar Evezős Szövetség által biztosított támogatásokból elsősorban ergométereket, spinning eszközöket vásároltunk, de a műhelytámogatásból stéget fejlesztettünk. Modernre cseréltük a régit”.

Rusvai Antaltól megtudtuk a klub egyik aktuális célja a tengeri evezéshez szükséges technikai felszerelés beszerzése, emellett a hagyományos evezésben újabb sikerekre törekednek. Mint mondta:

„a szolnoki evezés fénykorát éli, és ez egyre jobb eredményeket fog hozni”.

A tengeri evezés a XXII. Tisza Kupán is képviselteti magát, bemutató versenyre is sor került. Juhász Adrián pedig a korábbi szolnoki evezőssel Abid Syhammel a portugáliai tengeri evezős világbajnokságon vegyes kétpárevezősben igyekszik tovább öregbíteni a szolnoki evezés hírnevét.

Fotó: Szolnoki Sportcentrum