Skip to main content
A Visegrádi négyek (V4) országainak állami szintű sportvezetői tartottak egyeztetést Tatán az Olimpiai Reménységek Versenyéről, a 2009-es beszámolók után a jövő évi protokoll került aláírásra. 2010-et illetően 43 versenyről született döntés, melyek közül hazánkban hét kerül megrendezésre. A versenyeztetésre, a hazai rendezésre az állam 2009-hez hasonlóan, nagyságrendileg 20 millió forint támogatást ad. Magyarországot az Önkormányzati Minisztérium Sport Szakállamtitkárságáról Lukács Zsuzsanna főosztályvezető és Farkas Tibor vezető főtanácsos képviselte.
 
Visegrád ugyan már az 1300-as években, Károly Róbert idejében történelmi jelentőséggel bírt a diplomácia tekintetében Közép-Európában, a három ország – hazánk mellett Csehszlovákia és Lengyelország – deklarációja ’91 február 15-étől datálódik. Az együttműködés ’93-tól, északi szomszédaink kettéválásával vált négytagúvá, létrehozva a V4-et. Az összefogás a sport terén is megmutatkozik, az eseményeknek a négy ország valamelyike ad otthont. A koordinátorok évenként egyeztetnek, idén az Önkormányzati Minisztérium Sport Szakállamtitkársága a házigazda.
A 16. ORV Nemzetközi Vegyesbizottságának Találkozójára a Tatai Edzőtáborban került sor. Az ORV versenyek a több mint 64 milliós térség utánpótlását érintik, a serdülőket, az ifiket, ritkábban az U23-at. A V4 országai mellett más nemzetek is résztvevői lehetnek a viadaloknak.
A 2009-es jelentésből kiderült: 24 hivatalos és 10 bemutató verseny szerepelt a programban, ebből 10 hazai rendezéssel. A létszámok tekintetében néhány példát kiragadva: Pozsonyban rendezték a vívó versenyeket, melyeken 25 országból 246-an léptek pástra, Teplicében 22 nemzet 430 judokája koptatta a tatamit, Racicében 15 ország kajak-kenusa közül hoztunk megannyi érmet.
A 2010-es viadalokkal kapcsolatban 31 hivatalos és 12 bemutatót, összesen 43 versenyt jegyeztek a résztvevők. A szlovákok 12-t, a csehek 11-et, a lengyelek 8-at, a magyarok 7-et – fiú kosárlabda, műugrás, kézilabda, rövidpályás gyorskorcsolya, női vízilabda, súlyemelés és kötöttfogású birkózás – rendeznek, 5 verseny esetében még nem született döntés.
A tatai találkozóval párhuzamosan folyt a főtitkári értekezlet, mely spontán sportági egyeztetésre is lehetőséget adott, így találkozhatott a cseh partner a honi evezős főtitkárral, Ott Zsuzsannával.
– Egyeztetésünk a szingapúri játékok jegyében telt, a 2010-es versenynaptárat illetően figyelembe vettük az első ifjúsági olimpia időpontját és a lehető legoptimálisabb felkészülést – fogalmazott Farkas Tibor vezető főtanácsos. – A szakállamtitkárság forrásából az Utánpótlás-nevelési Igazgatóságon keresztül tavaly 20 millió forinttal támogattuk a résztvételt és a hazai rendezést, jövőre hasonló nagyságrenddel kalkulálunk – tette hozzá Lukács Zsuzsanna főosztályvezető.
Jövőre a koordinátori szerepet Lengyelország tölti be.
 
Tata, 2009. november 26.
 
Vasvári Ferenc
NUSI – Utánpótlás-nevelési Igazgatóság, Kommunikáció