Skip to main content

7 ország – 2455km – 74 nap. A Nemzetközi Dunatúra vagy röviden a TID (Tour International Danubien) 2011 ben 56.alkalommal kerül kiírásra. 1827-ben gróf Széchenyi István evezett le először Bécstől Pozsonyig angol barátaival. Innen számítjuk idehaza az evezést és az igazi vízi sportot.

 

Majd ezek után 1956-ban magyar és szlovák kajakosok szerveztek túrát a Pozsony – Budapest Duna szakaszon. Már a következő évben megkezdődött a túra útvonal fokozatos bővítése. 1957 ben Pozsony Belgrád, majd hosszabb ideig a Bécs Belgrád jelentette a TID-et. Titokban már akkor mindenki a teljes Duna megevezéséről álmodott. A 21.századot a TID a sokáig véglegesnek tűnő Ingolstadt – Silistra szakasszal kezdte meg. Míg végül…

2011 ben harmadik alkalommal kezdődik a túra egy kiscsoportos elő túrával Ulmból, amit az Ingolstadti hivatalos megnyitó követ, melyet hagyományosan június utolsó szombatján tartunk. Másnap vízre száll az 56. Nemzetközi Dunatúra mezőnye, hogy 2455fkm leevezése után 75 nap alatt elérje Sf.Gheorge-nél a Fekete Tengert. A TID így érte el a nagyobb csapattal evezhető leghosszabb távját.

A TID egy valódi Nemzetközi ESEMÉNY

A részvevőknek és a fogadó városoknak is. A kezdeti edzőtúra mára országokat összekötő sportdiplomáciai eseménnyé nőtte ki magát. A nem egyszer 150-200 fős, 10-12 ország evezőseit magába foglaló csapat megérkezését igazi eseményként élik meg a fogadó városok lakói. Így a helyiek gyakran fogadják a megfáradt vándort a helyi specialitásokkal, illetve szerveznek kulturális jellegű kiegészítő programokat is.

További információ:
Nemzetközi Dunatúra Sport Egyesület
info@tid.hu
www.tid.hu

 

CsatolmányMéret
PDF icon tid-nemzetkozi-dunatura-kiiras.pdf2.85 MB