Skip to main content

Koszorúzással egybekötött ünnepséget tartottak a Szegedi Olimpiai Központ fennállásának negyvenedik évfordulója alkalmából. A Maty-éren a pálya történetét feldolgozó fotókiállítás nyílt, amely egy hónapon át tekinthető meg.

A majdani pálya annak idején belvízi tározóként működött, majd egy 1979-ben hozott döntés nyomán egy új, nagyszerű evezős létesítmény épült a moszkvai olimpiai evezős pálya tervei alapján. Bő két év alatt készült el a majdnem 3 kilométer hosszú, 120-300 méter széles és átlagosan 3 méter mély meder. A sportközpontot 1981 júniusában adták át.

A pályaavató nemzetközi versenyt 1981. június 27-én 21 magyar klub és a vajdasági válogatott 660 evezőse részvételével tartották meg.

A keddi ünnepség koszorúzással kezdődött: a sportközpont bejáratánál lévő szobornál.
– Sárfalvi Péter, az EMMI sportlétesítményekért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkára és Kovács Norbert, a Nemzeti Sportközpontok főigazgatója Soós István,
– Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke és Szovics-Benedek Zoltán a Szegedi Nemzeti Kajak-Kenu és Evezős Olimpiai Központ vezetője Dr. Kereszty Béla,
– Kozák Péter, az Ativizig igazgatója és Kádár Mihály nyugalmazott műszaki igazgató Simády Béla,
– Pető Tibor a Magyar Evezős Szövetség elnöke és Breinich MiklósDr. Breinich Miklós emléktábláját koszorúzta meg.

A koszorúzást követő ünnepségen Kovács Norbert, a Nemzeti Sportközpontok főigazgatója elmondta 35 nagy világversenyt bonyolítottak le a pályán. Az evezős regatták mellett, kajak-kenu, horgász , hosszútávúszó és búvárúszó versenyeknek is otthont adott a Maty-ér az elmúlt négy évtizedben.

„A Szegedi Olimpiai Központ is olyan, mint a jó bor. Minél öregebb, annál értékesebb, kiforrottabb. 2019-ben vadonatúj köntöst kapott a pálya, a világ egyik legkorszerűbb, és legszebb kajak-kenu és evezős pályájává érett” – hangsúlyozta Sárfalvi Péter, az EMMI sportlétesítményekért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkára.

Schmidt Gábor, a Magyar Kajak Kenu Szövetég elnöke elmondta fantasztikus élményeket adott a versenyzőknek, az edzőknek és a sportszerető közönségnek.

Pető Tibor, a Magyar Evezős Szövetség elnöke hangsúlyozta, minden magyar sikerben, amely az elmúlt 40 évben az evezős sportban született, nagyon nagy szerepet játszott a Maty-éri pálya.

A Szegedi Nemzeti Kajak-Kenu és Evezős Olimpiai Központ VIP termében megnyílt fotókiállítás egy hónapon át tekinthető meg. Ehhez előzetes bejelentkezés szükséges az alábbi elérhetőségeken:
Telefon: +36 62 541028, +36 62 541029
E-mail: szovics@matyer.mnsk.hu