Skip to main content

Különleges hangulatban várják az évadnyitót

Látványos és izgalmas versennyel nyitják az evezősök a 2019-es szezont. 3600 méteren több, mint 60 csapat méri össze tudását a Duna budai oldalán.

Közel 600-an evezik le a mára már hagyományosnak mondható Budapest Kupa Regattát, amely 9. alkalommal kerül megrendezésre a gróf Széchenyi István emlékverseny, az evezős évadnyitó keretein belül. A versenyre a Tímár utcai HÉV megállóhoz közeli Szent 23. János pápa parkban kerül sor április 6-án 10:00 és 13:00 óra között. A 3600 méteres táv, amely az Óbudai-sziget északi csücskétől indul, a szigetmenti Duna-ágat követi, és a budai Görzenál magasságában ér véget, mára már az európai evezős naptár stabil tagja, rövid története során 15 országból fogadott versenyzőket.

2019-ben is nagy számú nevezés érkezett a Danubius Nemzeti Hajós Egylet, a Budapesti Evezős Szövetség és a Magyar Evezős Szövetség által megrendezett versenyre. A rendezvény fővédnöke: Tarlós István, Budapest főpolgármestere, védnöke Bús Balázs, a III. kerület és dr. Láng Zsolt II. Kerület polgármesterei. Biztosra vehető, hogy a 6 országból érkező 62 csapat, 540 versenyzője, akik között a legfiatalabb 14, a legidősebb 69 éves, rendkívüli látványt fog nyújtani a helyszínre látogatóknak. A klasszikus üldözéses verseny mellett más érdekes vízi és parti versenyekkel bővítik a szervezők a programot. A küzdelmet drónkamera segítségével követhetjük végig a verseny depójában és a regatta facebook oldalán.

A versenyen részt vesz a sportág több korábbi olimpikonja és világbajnoka, illetve az egyre növekvő számú amatőr és egyetemista csapatok is jelen lesznek. Az evezős évadot megnyitja Cseh Ottó a Magyar Evezős Szövetség alelnöke. A rendezvényt támogatják a Főváros, II. és III. Kerületek a Bravo Sincord Kft., Blue Business Interior Kft., Microsec Zrt., Orrlabda.hu Kft., a Waldorf Catering, a Marriott Budapest Hotel.

A Nemzetközi Budapest Kupa Regatta célja, hogy visszaemelje Budapestet a nemzetközi evezős életbe, felpezsdítse a 60-as évekig jelentős, helyi amatőr és elit evezős életet, és hogy bemutassa: az evezés mindenki számára elérhető tömegsport, amely bármely korban elsajátítható és űzhető, télen, nyáron. A szervezők vallják, hogy minden versenyen teret kell biztosítani a közös induláshoz a fogyatékkal élő sportolók számára is. Ezért a Budapest Kupa Regatta életre hívta a „Plusz egy kromoszóma” sprint ergométer futamot, ahol kiemelkedő sportolók közösen, a Down Alapítványból érkező lelkes atlétákkal csapatokban mérik össze erejüket ergométeres evezős futamokban. A futamok megvalósulását a Concept2 támogatja. A főszervező Danubius Nemzeti Hajós Egylet és a Down Alapítvány együttműködése már évtizedes, ennek keretében hagyományosan gyűjtést tartanak a szervezők, mellyel az alapítvány munkáját segítik. 2019-ben a down szindrómás sportolók a magyar U23-as férfi nyolcas válogatott tagjaival versenyeznek közösen. A csapat tagjai saját elmondásuk alapján is nagy megtiszteltetésnek tartják a versenyen való részvételt.

További információ:
Orbán Gergely főszervező
info@budapestcupregatta.hu
+36 30 417 9020
www.budapestcupregatta.com
facebook.com/BudapestCupRegatta/