Skip to main content

 Minden közösség számára kiemelkedő fontosságú esemény az adott közösséget érintő évfordulós ünnepek.  A Tata-tóvárosi Vízisport Egylet (TTVE) most egy ilyen fordulóponthoz érkezett, ami nem csak a klub eddigi fejlődéstörténetét jelenti, hanem az idő visszafordíthatatlan múlását, a felnövekvő nemzedék felnőtté válását, és nem utolsó sorban egy új, már a helyi tradíciókra épülő evezős generáció ígéretét.

Az evezősök szerveződése 1991-ben a Vaszary János Általános Iskola diáksportköri evezős csoportjaként indult Tölgyesi József, akkori igazgató támogatásával, majd a hivatalos megalakulásra 1992. június 1-én került sor. A tényleges bírósági nyilvántartásba vétel időpontja azonban csak 1993. szeptember 25.

Az eső tíz évben a klub elnöke dr. Kovács György Zoltán, a Megyei Közgyűlés volt elnöke, 2002-től Fekete Gyula az FTK Építők Kft. ügyvezetője, titkára az alapítás évétől Domonkos Ágnes.

A klub bejegyzéséhez kapcsolódó különleges esemény volt 2003-ban a Magyar Evezős Szövetség (MESZ) 100. éves évfordulója. Vagyis, a MESZ jubileumnak utolsó belépő tagjaként a TTVE már részese lehetett egy évszázad történelmének, és tervei között nem kevesebb szerepelt, mint a további jubileumok aktív résztvevőivé válni. Nos, mára már eltelt az első 20 húsz esztendő, kemény munkával, eredményes közösség építéssel, több-kevesebb sikeres sporteredménnyel, de az elmúlt két évtized valójában arra igen rövid idő volt, hogy a világszerte az evezős klubbokra oly jellemző patinás klub megszülessen, ugyanakkor az eddig megtett út a TTVE részére mégis nagyon jelentős volt.

Már az alapítást követő első évben számtalan támogató segítségével felépülhetett az egylet vízi bázisa, amit 2011-ben sikerült megújítani és bővíteni. 1993-ban a megyei Rajna Pfalz-i partnerkapcsolat révén létre jött a wormsi evezős klubbal az evezős sportágban példa nélküli, gyümölcsöző együttműködés, aminek hatásaként, fokozatosan kialakulhatott egy működőképes sportági munka, az ajándékba kapott versenyzésre és túrázásra alkalmas minőségi hajókkal.

Ma egy esztétikailag szépen tervezett, rendezett csónakház várja az evezés iránt érdeklődőket, és ad otthont a mindenkori tagságnak.

A klub a sporteredményeket elsősorban a 10-14 éves korosztályosok körében éri el, de sikeres volt a középiskolásokat is érintő diákolimpiákon, ahol a helyezések értéke, akár a felvételi pontszámokat is gyarapíthatta.

A klub életében minden évben a legnagyobb esemény a Tatai Regatta megrendezése. Ez a verseny több mint másfél évtizede szerepel a Víz Zene Virág Fesztivál nyitóprogramjaként, és három évvel ezelőtt lett a Magyar Evezős Szövetség diákranglista versenyének állomása is volt.

A tatai versenyek régen és most is igen népszerűek evezős berkekben, és nem ritka, hogy egy-egy érett versenyevezős itt Tatán kezdte el versenypályafutását, a Vizek Városában.

Tata és evezősei mindig örömmel és szeretettel várják a sportág elhivatottjait.