Skip to main content

Galambos Péterre igazán különleges napok várnak, és nem csak a hazai rendezésű Európa-bajnokság okán! Könnyen lehet, hogy míg ő a pályán könnyűsúlyú egypárevezősben éremért küzd, felesége életet ad kisfiuknak. Az MTK Budapest kétszeres Európa-bajnok evezőse, Rapcsák Károly tanítványa sajnos nem a saját hajójával áll rajthoz a Maty-éren.

Többszörösen is izgalmas időszak ez számodra. Már csak azért is, mert érkezik a trónörökös a családban. Mikorra van kiírva a feleséged?

Jövő hét péntekre van kiírva, de az orvos szerint nem biztos, hogy addig bent marad. Éppen ezért meg is tiltotta Babettnek, hogy a helyszínen szurkoljon. Remélem jövő héten jön, szeretnék ott lenni a születésénél!

Sokféle izgalmat átéltél már pályafutásod során, de ez egy merőben új helyzet…

Igen, de tényleg nagyon bízom benne, hogy “megvár” a kis lurkó. Mindketten ragaszkodunk az apás szüléshez. Egyfelől szeretném támogatni Babettet, másfelől óriási élménynek tartom, és mindenkitől ezt hallom. Ha mégis előbb érkezik, akkor a feleségem anyukája lesz bent a szülőszobában. Egyébként tudok fókuszálni a versenyzésre, nincs ezzel gondom.

Kisfiú, vagy kislány lesz?

Kisfiú!

Megvan már a keresztneve? Netán Péter?

Igen, de még nem árulom el. Péter biztosan nem lesz.

Hogy sikerült a felkészülésed?

Vegyesen, de összességében jól. Az egész telet megúsztam betegség nélkül, ami szinte példátlan a pályám során. Sajnos szintén újdonság, hogy derékproblémákkal küszködtem, volt, hogy a nyakam rakoncátlankodott, ami miatt edzeni sem tudtam. Múlt héten kicsit becsípődött derekam, szerencsére könnyűszerrel lehetett kezelni. Csak egy-két napos kimaradásaim voltam. Viszont sajnos a saját hajóm villája megadta magát, így egy másik szkiffbe kényszerültem…

Még mindig jobb, mintha a verseny közben derült volna ki a technikai hiba, mint a tavalyi bledi Európa-bajnokságon

Sajnos a tartalékvilla nem érkezik meg az Eb-ig, ezért átültem egy másik szkiffbe. Két hete barátkozunk, csiszolódunk, minden kilométer, minden csapás számít. Otthon produkáltam vele nagyon jó edzéseket, meg kevésbé jókat is. Jó a hajó, csak nem annyira stabil, mint a sajátom. Kicsit más a felépítése, billenékenyebb. Nagyon bízom benne, hogy a verseny heve, minden problémát félresöpör, és repesztek majd!

Kikre kell figyelned a mezőnyben?

Az eleje sűrű! A tavalyi világbajnoki döntőből itt van az első, második, és negyedik helyezett, az olasz, a svájci, és a francia srác. Az előfutam után okosabbak leszünk.

Mit jelent számodra a hazai pálya, mekkora adrenalin-löket lesz a hazai közönség buzdítása?

Hosszú pályafutásom során még nem volt ilyenben részem. Én azt is élvezem, amikor az OB-n hallom a szurkolást. Páratlan élmény lesz! Remélem szárnyakat fog adni a buzdítás!