SportXXI

A SPORT XXI. Utánpótlás-nevelési Program - az utánpótlás-nevelés állami támogatásának részeként - a Héraklész Bajnokprogram alatti korosztályokat vagy a Héraklész Bajnokprogramban nem regisztrált sportolókat - maximum 14-15 éves korig - érinti. 2004-ben vette át a NSI jogelőd intézménye a NUPI a programok irányítását SPORT XXI. Program néven. Néhány sportágban már voltak előzményei a programnak 1999 és 2003 között (pl.: labdarúgás, atlétika, kosárlabda). 2004-től kezdve egyre több sportág csatlakozhatott az államilag finanszírozott rendszerbe. 2004-ben 7 sportág, 2005-ben 10 sportág, 2006-ban már 13 sportág kapott a keretből támogatást az alsó korosztályok eseményeire, feladataira, majd 2009-ben esetei jelleggel már 20 sport részesülhetett a támogatásban. Sajnos, a költségvetési keret változása miatt 2010-ben kevesebb sportág (14) kapott támogatást, de 2011-ben egy kormányzati akarat jóvoltából 19 sport került be a kedvezményezeti körbe, amihez elegendő pénzügyi forrást kapott az NSI. 

Az evezés a 2009-es évben került először - ideiglenes jelleggel - a támogatottak körébe, amikor is 10 millió forint felhasználására volt lehetőség. Ennek a támogatásnak köszönhetően sikerült a MESZ-nek útnak indítania olyan nagy sikerű programokat, mint például az országos ergométeres felmérő versenysorozat és a diákranglista verseny. A fentieken túl a programnak köszönhetően - támogatott edzőképzés keretében - 11 fő szerzett sportedzői képesítést, a MESZ támogatta a klubokat a mini hajók vásárlásában, valamint pályázati rendszer keretében – a meghatározott korosztályban érintett iskolai programokra - közvetlen egyesületi támogatást is lehetett elnyerni.

A 2010-es esztendőben a költségvetési keret megkurtításának köszönhetően nem kaptunk támogatást, és sokáig bizonytalan volt a 2011. évi támogatási keret mértéke is. Év közben született meg a döntés arról, hogy sportágunk az idei évben is részesül a SPORT XXI utánpótlás-nevelési támogatási keretből. Mivel a támogatási szerződés aláírására csak a nyár második felében került sor, nem volt lehetőség hosszú előkészítő munkára, így az elnökség döntésének értelmében az alábbi feladatok finanszírozására kerül sor:

 

- a Közgyűlés által elfogadott akadémiai rendszer beindítása

- eszközvásárlás, -fejlesztés

- a tavalyi és az idei ergométeres felmérések költségtérítésének finanszírozása

- egyesületi támogatás a hazai és nemzetközi eredményesség függvényében

- a Diákranglista verseny díjazása

- új, téli versenytípus bevezetése/megrendezése az érintett korosztály számára

- edzőképzés, edzői továbbképzés

- informatikai és kommunikációs feladatok

- szervezői és adminisztrációs költségek. 

 

Mivel az elmúlt években a támogatás által elősegített programok látható növekedést eredményeztek a célzott korú gyermekek sportágban történő megjelenésében, remélhetőleg a jövő évtől is számolhatunk a SPORT XXI program támogatásával, így stabilizálva az utánpótlás-nevelésben történő előrelépésünket!