Összefoglaló a Dr. Simády Béla emlékversenyről

Április 29-30-án zajlott a Szegedi Olimpiai Központban az evezősök számára második válogató versenynek kiírt Dr. Simády Béla Emlékverseny, ahol 24 egyesület közel 400 versenyzője állt rajthoz a két versenynap alatt serdülőtől a masters korosztályig.

Utánpótlás

A verseny az utánpótlás korosztály válogatási folyamatának utolsó állomása is volt egyben.
Serdülőknél az Olimpiai Reménységek Versenyére a Kishajós Válogató verseny után kijelölt egységeknek kellett bebiztosítaniuk a helyüket, melynek feltétele a győzelem volt saját versenyszámukban.

Ez a legtöbb esetben sikerült, kivételt a Férfi serdülő kormányos nélküli kettesek jelentettek, ahol a korábban válogatottságot szerzett (Szegedi Vízisport Egyesület) párosa sérülés miatt cserére kényszerült, így vissza szorult a 2. helyre, a győzelmet végül Erdélyi Gyula - Pomázi Bálint János (Szolnoki Sportcentrum) magabiztosan szerezte meg.

Kiemelkedő teljesítményt nyújtott Női serdülő egypárevezősben Elek Boróka (Danubius Nemzeti Hajós Egylet), aki a korosztályban a legnagyobb különbségű győzelmet szerezte meg, bebiztosítva helyét a serdülő válogatott keret mellett az Európa-bajnokságra készülő ifjúsági válogatottban is.

További magabiztos győzelmek születtek biztató időeredményekkel.
Férfi serdülő egypár Szabó Gábor (Szegedi VE).
Férfi serdülő kétpár: Szilágyi Konrád - Szklenka Bence (Vác Városi Evezős Club).
Női serdülő kétpár: Fehérvári Eszter - László Kíra (Arrabona Evezős Klub - Kalocsai Sport Egyesület).
Női Serdülő kormányos nélküli kettes: Bokor Nikoletta - Sztoján Beatrix (Csepel Evezős Klub).
Férfi serdülő négypárevezős: Király Kornél - Csiszár András - Szász Gergely - Pajor Krisztián (Győri Atlétikai Club - Magyar Testgyakorlók Köre Budapest - Külker Evezős Klub Óbuda)
Női serdülő négypárevezős: Mile Anna - Győrffy Johanna - Pilisy Zsanett - Galcsó Flóra (Külker Evezős Klub Óbuda - Ferencvárosi Evezős Club)
Férfi serdülő kormányos nélküli négyes: Erdélyi Gyula - Pomázi Bálint János - Rákóczi Ferenc - Király Miklós (Szolnoki Sportcentrum - Szegedi Vízisport Egyesület)
Női serdülő kormányos nélküli négyes : Fülöp Adrienn - Hegyes Zsófia - Hegyes Barbara - Balázs Réka Virág (Csepel Evezős Klub).

Ifjúsági korosztályban az Ifjúsági Európa-bajnokságra készülő csapatoknak kellett megerősíteniük helyüket. A Csapatok a Kishajós Válogató és a központi Biomechanikai teszt alapján lettek kialakítva, és ezen a versenyen álltak rajthoz először. Velük szemben összetettebb követelmény rendszer volt támasztva a serdülőkéhez képest. Egypárevezősben saját korosztályukban kellett megőrizniük az elsőséget a kijelölt versenyzőknek. Ez Női ifjúsági egypárban Benda Orsolyának (Külker Evezős Klub Óbuda) sikerült, míg Férfi ifjúsági egypárban borult a papírforma, a győzelmet Dudás Domik (Mohácsi Torna Egylet) szerzet meg, ami mindkettejüknek EB indulást jelent.

Ifjúsági kétpárevezősben szintén saját korosztályban kellett jelelést szerezni, ami nőknél a Csepel Zsófia - Papp Sarolta (Vác Városi Evezős Club - Bajai Spartacus Sport Club) párosnak magabiztos győzelemmel sikerült. Férfiaknál az elsőséget az Illényi Dániel - László Péter páros szerezte nagy csatában a második helyezett csepeli egységgel szemben, akik egyben a négypárevezős tagjai, így a jelölést kétpárevezősben a harmadik helyezett egység Kunstár Márk - Király Csaba (Szegedi Vízisport Egyesület) nyerte el.

Az ifjúsági négypárvezősöknek a megmérettetés a felnőttek mezőnyében történt, ahol a helyezés mellett a teljesített időeredmény, illetve a felnőtt egységekhez képesti különbség volt a mérvadó. Férfi ifjúsági válogatott csapat második lett szorosan az U23-as válogatott mögött, kiemelkedő időeredményt teljesítve, ami biztató előjel az Ifjúsági Európa-bajnokság előtt.

A csapat tagjai: László Péter - Illényi Dániel - Porvázsnyik Patrik - Szlovák Rajmund (Pro Rekreatione - Csepel Evezős Klub).
Női ifjúsági négypárevezősünknek a női U23-as négyes ellen kellett megméretnie magát, amit sikerrel tett, megfelelő időeredménnyel.
A csapat tagjai: Elek Boróka - Németh Mercédesz - Szili Dorina - Berekméri Anna (Danubius Nemzeti Hajós Egylet - Győri Atlétikai Club - Csongrádi Vízügyi Sport Egyesület).
Női ifjúsági kormányos nélküli négyesünknek szintén felnőtt versenyszámban kellett rajthoz állniuk, amit győzelemmel teljesítettek, megfelelő szintidőt evezve.
A csapat tagjai: Tari Kitti - Preil Nikolett - Tremmel Flóra - Rozmaring Flóra (Szegedi Vízisport Egyesület - Danubius Nemzeti Hajós Egylet - Budapest Evezős Egyesület).
Záró számként Férfi ifjúsági nyolcasunknak állt rajthoz az egyetemi válogatott felnőtt csapat ellen, akik végül szoros versenyben nyerték a versenyszámot az ifjúságiak előtt, ugyanakkor az ifjúsági csapatnak ez jó eredmény, a különbség és az abszolút idő jelölést jelent számukra az Ifjúsági Európa-bajnokságra.

Felnőtt
A felnőtt evezős válogatott legjobb csapatai magabiztosan győztek a szegedi második válogatóversenyen is.

Simon Béla - Juhász Adrián kormányos nélküli kettesben, Pétervári-Molnár Bendegúz egypárban és Galambos Péter könnyűsúlyú egypárban már megszerezték az EB indulás jogát. A válogatók alapján további négy csapatnak, a férfi kétpárnak, a férfi könnyűsúlyú kétpárnak, a férfi könnyűsúlyú kettesnek és a női könnyűsúlyú egypárnak még a belgrádi Világ Kupán lesz lehetősége kiharcolni az EB indulás jogát.

 
Az U23-as válogatott csapatnak még a Bled-i Nemzetközi Versenyen kell megszerezni a VB indulás jogát. A két hazai válogató alapján erre a férfi négypárnak, a férfi könnyűsúlyú kétpárnak, a férfi könnyűsúlyú kettesnek, a női kettesnek van a legnagyobb esélye. A bledi versenyen lehetőséget kap még további öt csapat, hogy bekerüljön az U23-as VB keretbe.

 A válogatott keretek kialakítása és megmérettetése mellett külön öröm volt látni azokat a versenyzőket, akik mosollyal állnak a dobogóra és boldogan vették át megérdemelt érmeiket. A klubok közötti pontversenyt a Győri Atlétikai Club nyerte, így hozzájuk került a Dr. Simády Béla emlékverseny serlege.

Sok sikert kívánunk csapatainknak az elkövetkező nemzetközi versenyekre és további jó felkészülést minden evezősünknek!

Kozsák János, Lőrincz Attila, Szierer János

 
fotók:
https://plus.google.com/collection/kTPMRE  by Szabó Gergely
https://www.facebook.com/pg/Magyar-Evez%C5%91s-Sz%C3%B6vets%C3%A9g-Hungarian-Rowing-Federation-1464367550464215/photos/?tab=albums

Hír kategóriák: