Három aranyérmet szereztek a magyarok a prágai Evezős Ergométeres Eb-n!

A válogatott csapat tagjaként Pető Zsolt, a tokiói paralimpiát megcélzó magyar para-evezős rajt-cél győzelmet aratva védte meg címét, míg a női ifjúsági mezőnyben a klubja, az Arrabona Evezős Klub színeiben induló Siska Bettina 2000 és 500 méteren is aranyérmet szerzett. Második helyen zárt a Mastersek között Bogár Zoltán (Pénzügyőr SE) 500 méteren, valamint a Győri Atlétikai Club vegyes csapata. A para-evezős Vincze Dávid (Győri Atlétikai Club) a dobogó harmadik fokára állhatott fel. A női para-evezősök között Nagy Ráhel válogatott színekben a negyedik helyen végzett, a női felnőtt mezőnyben Krémer Eszter nagy csatában harcolta ki az ötödik helyet.

A magyar válogatott három fővel (Krémer Eszter, illetve Pető Zsolt és Nagy Ráhel) képviseltette magát a kontinensviadalon, azonban több hazai klub is indította versenyzőit a prágai Královka Arénában.

Pető Zsolt háromszoros ergométeres világbajnokként 2016, 2018 és 2019 után negyedszer hódította el az Európa-bajnoki címet: a férfi PR1 versenyszámban rajt-cél győzelmet aratva, 8:28,6-s idővel védte meg címét Prágában. Bár legjobbjától elmaradt (8:08,9) így is óriási fölénnyel győzött.

„Több mint húsz másodperccet vert a második helyen végző orosz ellenfelére. Nem volt szükség nagy hajrára, egyenletesen húzta végig a kétezer méteres versenytávot” - tájékoztatott Nagy Gábor para-szakágvezető.

„A vártnál simábban győztem, de az időm gyenge, ebben közrejátszott az is, hogy múlt hétvégén 39 fokos lázam volt”

- értékelte elsőségét Pető Zsolt, aki február elején ergométeres világbajnoki címét is meg szeretné védeni.

A női para-evezősök PR2 versenyszámában Nagy Ráhel, aki korábban több ízben is dobogóra állhatott, a negyedik helyen ért célba. Jó időt húzott, teljesítette célkitűzését, 12 percen belülre került.

Krémer Eszter a szervezők meghívásának eleget téve állt rajthoz Prágában. Az egyik leggyorsabb magyar normálsúlyú evezőst, a tavalyi ergométeres országos bajnokot a lehetőség meglepte. Kétszeres volt a meglepetés, hiszen születésnapján utazott ki az Eb-re.

Eros Goretti tanítványa remek versenyzéssel, nagy csatában harcolta ki az ötödik helyet. A nyolcadik pozícióból fokozatosan lépett előre, 7:00,9-el ért célba, 4 tizeddel maradt le a negyedik helyről. Nem javította meg 6:58-as legjobb idejét, de teljesítményével elégedett a szövetségi kapitány:

„kis híján a 7 perces álomhatár alá jutott úgy, hogy, különösebben nem készült a versenyre, meg vagyok vele elégedve”

- hangsúlyozta Szierer János.

Siska Bettina, akit klubja az Arrabona Evezős Klub nevezett az Ergo Eb-re, eddigi legnagyobb sikerét érte el, hiszen két Európa-bajnoki címet szerzett az ifi mezőnyben! Halmainé Mészáros Éva tanítványa előbb 2000 méteren 7:09,8-as idővel nyert, három másodpercet verve a második helyezett litván ellenfelére, majd a sprintszámban (500 m) is legyőzhetetlennek bizonyult, itt négy másodperccel előzte meg ukrán üldözőjét. Mindkét számban eddigi legjobbját húzta Prágában!

A korábbi világ-, és Európa-bajnok Masters versenyző Bogár Zoltán (Pénzügyőr SE) korosztályában, 500 méteren a dobogó második fokára állhatott fel. A jelentős létszámmal résztvevő Győri Atlétikai Club serdülő vegyes csapata (Csizmadia Ádám, Shah Amir, Majsa Klaudia, Angyal Zsófia) kétezer méteren szintén a második helyen zárt. A klasszifikációval nem rendelkező para-evezősök számára kiírt versenyben, a férfi PR3 versenyszámban Vincze Dávid(Győri Atlétikai Club)bronzérmet szerzett.

Evezős Ergométeres Európa-bajnokság, Prága, 2020. január 11.
A magyarok válogatott eredményei
Para-evezősök
Férfi PR1:
Európa-bajnok: Pető Zsolt (egyesület: Győri Atlétikai Club, edző: Nagy Gábor) 8:28,9

2. Sharafiev Almaz (Oroszország) 9:05,3
3. Arkadiusz Skrzypinski (Lengyelország) 9:25,5
Női PR2:
...4. Nagy Ráhel (egyesület: Pető SE; edző: Márton Gábor) 11:52,2
Felnőttek
Nők:

...5. Krémer Eszter (egyesület: MTK Budapest; edző: Eros Goretti) 7:00,9

A magyar klubok érmesei
Női ifjúsági
2000 méter:
Európa-bajnok: Siska Bettina (Arrabona Evezős Klub; edző: Halmainé Mészáros Éva) 7:09,8
500 méter:
Európa-bajnok: Siska Bettina (Arrabona Evezős Klub; edző: Halmainé Mészáros Éva) 1:36,1
Férfiak:
Masters40 500 méter:
...2. Bogár Zoltán (Pénzügyőr SE) 1:19.0
Serdülő vegyes 200 méter:
...2. Győri Atléikai Club ( Csizmadia Ádám, Shah Amir, Majsa Klaudia, Angyal Zsófia) 6:41,7
Para-evezős PR3 klasszifikációval nem rendelkezőek versenye:
...3. Vincze Dávid (egyesület: Győri Atlétikai Club; edző: Nagy Gábor) 7:35.0

Valamennyi eredmény megtekinthető az alábbi linken:
Ergo Eb eredmények

Mindenkinek gratulálunk!
További sikereket kívánunk!