A címvédő, a dobogós és a születésnapos – hárman állnak rajthoz a magyar válogatott színeiben a prágai Ergométeres Eb-n

Pető Zsolt para-evezős negyedik Európa-bajnoki címéért száll harcba a cseh fővárosban. A paralimpiát megcélzó győri versenyzőhöz hasonlóan a női felnőtt kategóriában a tavalyi U23-as magyar bajnok Krémer Eszter is a szervezők meghívására vesz részt a kontinensviadalon. A para-evezősöknél Nagy Ráhelnek is szurkolhatunk. Több hazai klub is képviselteti magát a kontinensviadalon.

A magyar válogatott tagjaként hárman állnak rajthoz, összesen mintegy ezer versenyző indul az idei Európa-bajnokságon, a prágai Královka Arénában.

Pető Zsolt háromszoros világbajnokként 2016, 2018 és 2019 után negyedszer is szeretné elhódítani ergométeren az Európa-bajnoki címet. A győri para-evezős tavaly nagy fába vágta tavaly a fejszéjét, megcélozta a tokiói paralimpiát.
„Nagyon jól megy a felkészülés” - hangsúlyozta Nagy Gábor para-szakág vezető, Zsolt edzője.

„A testsúlycsökkenés nagyon pozitívan hatott rá, szeptember óta tizenkét kilót fogyott!

Dinamikusabb, de az erő sem veszett el. Erőnlétben és vízen is jól megy a felkészülés, aminek fontos állomása az Ergométeres Eb.”

Nagy Ráhelt az első négybe várom, annál is inkább, hiszen minden évben dobogós az Európa-bajnokságon. Jók az előjelek, decemberben egy mosonmagyaróvári versenyen és az októberi teszten is jó időt húzott.”

Krémer Eszter az egyik leggyorsabb magyar normálsúlyú evezős nem gondolta volna, hogy ilyen izgalmas lesz a születésnapja, de aligha jut ideje a gyertyák elfújására az Eb előestéjén Prágában.

„Nem volt tervbe véve az indulás az ergométeres Eb-n, elsősorban a célom, hogy tavaszig a lehető legtöbbet fejlődjek.” - mondta a második Ergo Eb-jére készülő Krémer Eszter. „Nagyon meglepődtem a meghíváson, ami rendkívül megtisztelő. Jól mennek az edzések, most lehetőség adódik arra, hogy kipróbáljam mit is jelent ez valójában.

Szeretném megjavítani 6:58-as legjobb időmet, a mezőny első felét célozom meg.”

„A 7 perc körüli időnek nagyon örülnék, csodálatos lenne ha a 7 perces álomhatáron belülre kerülne” – összegezte várakozásait Szierer János szövetségi kapitány.

A prágai Eb-n több hazai klub is képviselteti magát, jelentős kontingenssel lesz jelen a Győri Atlétikai Club, a többi között rajthoz áll az Arrabona Evezős Klub ifjúsági világbajnoki negyedik helyezettje Siska Bettina, valamint Bogár Zoltán a Pénzügyőr SE világ-, és Európa-bajnok Masters ergométeres versenyzője.

A magyar válogatott csapat:
Női felnőtt: Krémer Eszter (edző: Eros Goretti)
Férfi para PR1: Pető Zsolt (edző: Nagy Gábor)
Női para PR2: Nagy Ráhel (edző: Márton Gábor)

Szövetségi kapitány: Szierer János.
Para-szakág vezető: Nagy Gábor.