Zöld utat kapott a fővárostól a Dunai Evezős Központ, megvan a jövő évi versenynaptár – ezekkel a témákkal is foglalkozott idei utolsó ülésén a MESZ Elnöksége

A Magyar Evezős Szövetség Elnöksége december 4-én, a Magyar Sport Házában tartotta meg idei utolsó Elnökségi ülését.

Az Elnökség meghallgatta Szántó Éva, elnöki tanácsadó tájékoztatóját a soroksári Duna-ágra tervezett Dunai Evezős Központról. „Az elmúlt időszakban felmerültek aggodalmak a komplexum megvalósulása kapcsán, de megnyugtató válaszokat kaptunk, egybevág az elképzelésünk a megváltozott városvezetéssel” - hangsúlyozta Pignitzky Borbála, a MESZ főtitkára. „Folytatódik a beruházás tervezése, az engedélyes tervek már megvannak, jelenleg a fejlesztéshez kapcsolódó épületek kiviteli tervei készülnek. A központ üzemeltetésével kapcsolatban a MESZ Elnöksége igyekszik olyan álláspontot kialakítani, amely a területen lévő kluboknak és szövetségnek is megfelelő”.

Szántó Éva, ismertetőjében a sportág nemzetközi helyzetére is kitért, emlékeztetett a Nemzetközi Evezős Szövetség (FISA) törekvésére, melynek célja, hogy a 2024-es és 2028-as ötkarikás játékokon is megmaradjon az evezős sportágban résztvevők száma és, hogy a sportág biztos szereplője legyen az olimpiai programjának.

Felmerült a tengeri evezés bevonása az olimpiai programjába. Ennek akár előszele lehet, hogy a 2022-es dakari (Szenegál) Ifjúsági Olimpián a hagyományos verseny helyett a tengeri evezés szerepelhet. A döntést részint kényszerűség szülheti, hiszen Dakarban nem áll rendelkezésre síkvízi pálya. Ugyanakkor jelenleg a 2028-as olimpiának otthont adó Los Angeles kapcsán is vannak kérdőjelek, mivel a helyszín csak 1500 méteres pályával rendelkezik. Elképzelhető, hogy ezen a távon rendezik a versenyeket.

A MESZ Elnöksége döntött a 2020. évi versenynaptárról. „Az Elnökség és az Edzőbizottság egy régi problémát próbált áthidalni, nevezetesen, hogy az őszi szezonban nincs kétezer méteres verseny. Éppen ezért a FEC Kupa helyet cserélt a Budapest bajnoksággal, mely ősszel kerül megrendezésre. Fontos tudni, hogy a szeptemberi Budapest bajnokság keretén belül kerül megrendezésre a Diákolimpia és az Egyetemi Evezős Országos Bajnokság is”.

Az Evezős Ergométeres Országos Bajnokságnak több sikeres győri verseny után idén Székesfehérvár ad otthont. „Több pályázat közül a Career Sport Management Kft. tenderét fogadta el az Elnökség”.

Az Elnökség jóváhagyta az Edzőbizottság 7+2-ről 4+1 főre való csökkentését. A négy tagot továbbra is az Edzői fórum választja meg, a plusz egy főt pedig az Elnökség saját hatáskörében jelöli ki.

Új versenybírókkal találkozhatunk jövőre, miután a Versenybíró Bizottság felterjesztése alapján az Elnökség jóváhagyta kinevezésüket.

A Marosmenti Vízisport Centrum lemondott tagságáról, így jelenleg negyven tagot számlál a Magyar Evezős Szövetség.

Végül zárt ülésen tárgyalták az EMMI egy Milliárd Forintos külön támogatásához tartozó közbeszerzéseket és eszköz megrendeléseket.