Több mint félszáz magyar aranyérem, közel négyezer sportoló - befejeződött az Evezős Masters Világbajnokság a Velencei-tavon

A vasárnapi vegyes versenyszámokkal zárult az év legnagyobb nemzetközi evezős ünnepe, amelynek a megújult Velencei-tavi Evezős Pálya adott otthont. Szeptember 11-15. között közel négyezer sportoló állt rajthoz, a magyar evezősök is rendkívüli számban neveztek és szereztek több mint ötven aranyérmet. A szervezők is kitettek magukért, több mint négyszáz futamot bonyolítottak le úgy, hogy három percenként rajtoltak a versenyek.

Remek helyszínnek bizonyult a megújult Velencei-tavi Evezős Pálya, ahol a felújításnak köszönhetően immár megfelelőek egy nemzetközi verseny megrendezésének feltételei, ugyanakkor a terület adottságainak köszönhetően a világbajnokság infrastruktúráját is remekül ki lehetett alakítani.

„Always look on the boat side of life” - ez volt a világbajnokság jelmondata, utalva többek között az evezés kortalanságára, amelyet alátámasztott, hogy volt, aki kilencvenhárom évesen több versenyszámban is lehúzta az ezer méteres versenytávot.

Az egységeket jellemzően klubok delegálták, de rengeteg nemzetközi csapat verbuválódott a vb alkalmából, sok esetben kontinenseken átívelő legénységek álltak rajthoz. Ez kiváltképp igaz volt az utolsó napra, amikor a vegyes számokra került sor.

Magyarországról több mint háromszáz veterán vágott bele a „nagy kalandba”, és hosszú felkészülés után mérették meg magukat a hazai versenyen. Így tett Nagy-Kapócs Anikó is, a VVSI olimpikonja több számban állt rajthoz, végül két aranyéremmel zárta a Masters Világbajnokságot. Dávid Imre a Magyar Evezős Szövetség Örökös Tiszteletbeli elnöke három év kihagyás után ragadott ismét lapátot, 75 évesen három elsőséggel zárta a versenyt. Több mint ötven magyar aranyérmet ünnepelhettünk a Velencei-tavon!

Követve a hagyományokat a világbajnokságon adták át az úgynevezett „Octos”-diplomákat, amelyekhez a nyolcvan év feletti versenyzőknek Jean-Christophe Rolland, a Nemzetközi Evezős Szövetség, a FISA elnöke gratulált a helyszínen. Az eseményen jelen volt Dr. Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, valamint Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora is.

A Masters Világbajnokság szervezésében a többi között részt vett Szántó Éva, a FISA Végrehajtó Bizottsága, valamint a versenyek szervezéséért és lebonyolításáért felelős bizottság elnöke, a versenybírók között pedig ott volt a sportág egyik élő legendája, a négyszeres olimpiai bajnok, tízszeres világbajnok angol Matthew Pinsent, aki visszavonulása óta a BBC munkatársaként dolgozik.

A Velencei-tavi pálya nem sokáig marad evezős verseny nélkül, péntektől vasárnapig ott rendezik az Felnőtt Országos Bajnokságot.

Hír kategóriák: