Fantasztikus magyar szereplés az Ifi Vb-n: Siska Bettina egypárevezősben a előkelő negyedik helyen végzett, nyolcasunk az ötödik helyet csípte el a fináléban

A tokiói Evezős Ifjúsági Világbajnokság zárónapján két egységünk, női egypárunk és férfi nyolcasunk küzdött döntőben az 1-6. helyért, férfi kétpárevezősünk is szépen szerepelt: a 9. helyen zárta a korosztályos világversenyt.

Folytatta pazar szereplését női egypárevezősben Siska Bettina! A győri lány elképesztő magabiztossággal szerepelt az előfutamban és az elődöntőben is, sorra javította meg egyéni legjobbjait, ötödik, illetve negyedik legjobb idővel kvalifikálta magát a versenyszám A döntőjébe. Halmainé Mészáros Éva tanítványa, tehát a világ legjobb hat ifi versenyzőjévé közé jutott Tokióban, ami önmagában is óriási eredmény!

„A későbbi győztes német lány nagyon elment az elején ezzel megrázta az egész mezőnyt” - emlékeztetett a döntő történéseire Lőrincz Attila utánpótlás szövetségi kapitány. „Bettinának nem sikerült olyan jól a rajt, de aztán megtalálta az utazó sebességét, az előre megbeszélt taktikával be is darálta holland ellenfelét és feljött a negyedik helyre, első éves ifiként kimagaslóan jól teljesített”.

„Ma egyébként ellenszél fújt, nem pedig a korábban jellemző oldal-, és tolószél, emiatt az egész mezőny lassult.”

Férfi nyolcasunk Bettinához hasonlóan a világ hat legjobb korosztályos egysége között bizonyított az ifi Vb-n. Dani Zsolt tanítványai ezúttal is Juhász Tamás, Király Miklós, Újhelyi Mihály, Szabó Gábor, Rakonczai Péter, Koncsik Dominik, Pajor Krisztián, Szász Gergely, kormányos: Király Anna összetételben álltak rajthoz a japán fővárosban és az ötödik helyen futottak célba.

„Ez volt a legjobb pályájuk a vb-n, az ötödik hely remek eredmény, Tokióban az Európa-bajnoki ezüstérmest és negyedik helyezettet is megvertük és egy helyet előreléptünk az előző évi eredményünkhöz képest. A döntőben a kínaiakkal csatáztunk nagyot, velünk ellentétben rajtuk segített az ellenszél, de ezzel együtt is mindössze kilenc századdal kaptunk ki tőlük, úgy hogy négy elsőéves ifi ült a hajónkban, a lengyeleket pedig megvertük! A férfi nyolcas előrelépett tavalyi teljesítményéhez képest. A mindenkori csapat fokozatosan, stabilan érik, és remélem tovább folytatódik a sikertörténet”.

Szilágyi Konrád, Szklenka Bence összetételű kétpárevezősünk a B döntő harmadik helyén ért célba. Mácsik Miklós tanítványai az ötödik helyről fokozatosan léptek feljebb, a finisben szoros küzdelemben maguk mögé utasították az oroszokat, így a 9. helyen zárták a tokiói Ifjúsági Világbajnokságot. „Konrádnak és Bencének ez volt a legjobb pályája az Ifi Vb-n”.

„Összességében nagyon pozitívan értékelem a teljes válogatott szereplését” - zárta mondandóját Lőrincz Attila utánpótlás szövetségi kapitány.

Mindenkinek szívből gratulálunk! További sikereket kívánunk!

A magyarok eredményei a 2019. évi tokiói Ifjúsági Világbajnokságon:
Férfiak
Kétpárevezős:
9. Szilágyi Konrád, Szklenka Bence. Edző: Mácsik Miklós
Nyolcas:
5. Juhász Tamás, Király Miklós, Újhelyi Mihály, Szabó Gábor, Rakonczai Péter, Koncsik Dominik, Pajor Krisztián, Szász Gergely (kormányos: Király Anna, tartalék: Pálfai Csikó). Edző: Dani Zsolt.

Nők:
Egypárevezős:
4. Siska Bettina. Edző: Halmainé Mészáros Éva.
Kétpárevezős:
13. Galcsó Flóra, Elek Boróka. Edző: Ficsor László.

Utánpótlás szövetségi kapitány: Lőrincz Attila.